De fleste nordjyder ved, hvem han var. Eller kendte i hvert fald til hans butik.

Siden 1991 har han solgt tæpper fra butikken på Vesterbro i Aalborg. Og i cirka 20 år var der ophørsudsalg, påstår mange.

B.T. har talt med den legendariske 76-årige tæppehandler Mansoor, som lukkede sin institution af en forretning i 2019.

En lukning, der havde to årsager. Den første af ret voldsom trafikal karakter.

»Jeg har tre gange været i et uheld på motorvejen. Så jeg er blevet bange for at køre,« siger han og uddyber:

»En gang har jeg ramt rabatten og en anden gang en kantsten. Heldigvis har jeg dog aldrig været i sammenstød med andre biler. Og der er aldrig sket skade på mig, kun på min bil.«

Den anden årsag til lukningen af butikken var noget mere udramatisk og kærlig.

»Jeg ville gerne tættere på mit lille barnebarn i Lyngby, som i dag er 7 år,« forklarer han.

Siden butikkens start i 1991 har Mansoor boet i et hus i Lyngby med sin kone. De første mange år havde han udelukkende ansatte til at drive butikken i Aalborg. Men de sidste 3-4 år stod han selv i butikken alle hverdage. I weekenden tog han hjem til Sjælland.

Og lad os så tage hul på ophørsudsalget. Mansoors stemme bliver højere og mere bestemt, da samtalen falder på historien om butikken, som mange aalborgensere fortæller: »Han havde jo skilte med ophørsudsalg i vinduet i 20 år,« siger de. Men den køber den passionerede tæppehandler ikke.

»Der stod ikke ophørsudsalg i vinduet ret mange år. De fleste år havde jeg et skilt med teksten 'alt skal væk',« siger han og uddyber:

»Det kan godt være, jeg brugte gule skilte. Men det gør de jo også i Netto. Og Netto lukker ikke.«

Ifølge Mansoor var der kun et skilt med 'ophørsudsalg' i vinduet de sidste cirka to år af butikkens levetid. Den 76-årige var dog ved flere lejligheder god til at gøre opmærksom på sin butik.

»Når jeg startede udsalg i december måned, var der 500 meter kø til min butik. Jeg solgte tæpper til 300 eller 500 kroner, som normalt kostede flere tusinde kroner.«

Der var tæpper fra gulv til loft i Mansoors episke butik i Aalborg. Billedet her er taget få dage før biksen lukkede.
Der var tæpper fra gulv til loft i Mansoors episke butik i Aalborg. Billedet her er taget få dage før biksen lukkede.
Vis mere

Og modsat hvad der ellers blev hvisket og tisket lidt om i krogene, så gik forretningen faktisk ganske godt alle årene. De første år omsatte Mansoor for helt op mod 7 millioner kroner om året, mens der de sidste år af butikkens levetid blev omsat for cirka 3 millioner.

Med et stort og hjerteligt grin forklarer den pensionerede tæppehandler uden tøven nøglen til succes:

»Danskerne kommer efter en god pris. Ikke noget andet.«

Men det var faktisk ikke kun nordjyderne, der frekventerede Mansoors butikker. Der var også faste kunder fra resten af Danmark, Norge, Sverige og Grønland.

Og når man spørger lidt mere ind, viser det sig også, at der var mere end bare gode priser på spil.

»Det handler om den personlige kontakt og ærlig snak. Mange kom fra andre butikker – for i stedet at købe tæpper hos mig,« siger han, og fortæller, at det også var vigtigt for mange af kunderne, at de kunne komme og få pengene retur for tæppet, hvis ikke lige det passede hjem til stuen.

Og så var den muntre tæppehandler jo ikke mindst også kendt for sit gode humør.

»Jeg brugte meget humor og tog gas på kunderne,« fortæller han kraftfuldt og med et smil på læben.

En tredje Aalborg-fordom om butikken handler om antallet af kunder. Var der ikke nogle gange lidt tomt, når man kiggede ind gennem ruderne?

»Det var jo en tæppeforretning – ikke en kiosk,« svarer Mansoor prompte.

»Hvis man skal have et tæppe, koster det 10.000 til 20.000 kroner. Så der var ikke mange kunder, men jeg solgte fint. Mellem 4 og 15 tæpper hver dag. Der røg helt sikkert tæpper over disken alle dage.«

Selvom der er mange gode minder forbundet med butikken og kunderne, så var det en lettelse at sige farvel til Nordjylland.

»Jeg var glad, da jeg lukkede. I begyndelsen var jeg ked af det. Men jeg er glad for, at jeg ikke skal køre til Aalborg hver uge mere.«

Egentlig var det meningen, at 76-årige Mansoor i 2019 skulle pensioneres som tæppehandler og i stedet bruge tiden på sine to voksne sønner og fire børnebørn. Men sådan er det ikke gået.

»Jeg har en forretning i Opdrup på Sjælland, hvor jeg sælger de tæpper, der er tilbage fra butikken i Aalborg.«

Allerede nu er der dog også tid i kalenderen til at være sammen med de nærmeste, og når sidste tæppe en dag er solgt, vil Mansoor bruge tiden på at hellige sig familielivet 100 procent, fortæller han.

»Jeg vil gerne stoppe, men jeg bliver ved med at sælge tæpper,« lyder det afslutningsvist med en munter klang fra den legendariske tæppehandler.

Andre læser også