Mens DF vil frede EU-forbeholdene, ønsker statsministeren, at der kan komme en dag, hvor vi ikke har et forsvarsforbehold.

Efter at have indledt en debat om Danmarks fremtidige europapolitik går statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skridtet videre og taler åbent om at slippe af med et af de EU-forbehold, som S og DF vil frede, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

»Jeg ønsker, at der kan komme en dag, hvor vi ikke har et forsvarsforbehold,« siger han op til et statsbesøg tirsdag af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der er en stærk fortaler for et tættere samarbejde i EU.

Lars Løkkes argument er, at forsvarsforbeholdet kan udelukke Danmark fra fredsbevarende EU-operationer i lande, hvor danske soldater har været i aktion:

»Det forekommer mig underligt, hvis vi skal være med i den forreste linje, men når det skal stabiliseres, skal vi rejse hjem igen pga. et forbehold.«

Udtalelserne går stik imod Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Under Folkemødet brød S-formand Mette Frederiksen med ja-partiernes historiske modstand mod forbeholdene og fastslog, at de nu udgør »grundlaget for den danske europapolitik«.

DF-leder Kristian Thulesen Dahl har gjort det klart, at forbeholdene bør fredes i grundlaget for en ny borgerlig regering, som han vil være en del af efter næste valg. DF’s næstformand, Søren Espersen, kalder det »utænkeligt«, at DF kan indgå i en regering, der udskriver en afstemning om et EU-forbehold.

»Jeg tror, at Løkke siger det her for at være imødekommende over for præsident Macron, og det er fint nok. Det ændrer ikke ved, at de forbehold er kommet for at blive,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen satte i foråret Danmark, EU og forbeholdene på dagsordenen. I en tale på europadagen fastslog han, at der ikke kommer en folkeafstemning om EU-forbeholdene på denne side af et valg. Adspurgt om det kan komme i næste valgperiode, svarer han:

»Det kan jeg ikke sige noget om for nærværende. Jeg koncentrerer mig om denne valgperiode.«