Har du sagt kage, må du også sige kaffe. 'Den store bagedyst'-deltager Lars Bjødstrup guider dig til den bedste kaffe i Odense.
Egentlig skulle denne guide handle om byens bedste bagværk. Derfor har vi allieret os med fynske Lars Bjødstrup, der deltog i DR-programmet 'Den store bagedyst' sidste år. Men der er så meget brød, bagværk og kage i Lars Bjødstrups hverdag, at når han går på café eller kaffebar, så skal han ikke have kage. Derfor handler denne guide om kagens bedste ven, nemlig kaffen.
Vi lægger ud et sted, som Lars Bjødstrup faktisk aldrig har besøgt, men som står højt på hans liste over kommende kaffebesøg. I den tidligere stationsbygning ved Fruens Bøge i det sydlige Odense har der de seneste seks år været kaffebar. Bygningen, som kaffebaren ligger i, er fra 1876 og er fredet. Ejeren har gjort en dyd ud af at indrette stedet med respekt for bygningen og stedets historie. Lige nu er stedet under ombygning, men kaffevognen holder klar på udvalgte dage.
»Kaffe skal gerne efterfølges af lidt sjæl og en god historie, og det er der her. Det er da sjovt, at man kan få en kaffe to-go i den gamle stationsbygning,« lyder det fra Lars Bjødstrup.
Et sted, han til gengæld godt kan lide at få en kop kaffe, er på Nelle's. Cafékæden har fem cafeer i det centrale Odense, og kaffen bliver ristet på et fynsk mikroristeri. Lars Bjødstrup har ikke besøgt alle Nelle's cafeer, men kender kaffen fra cafeen ved Filosofgangen og kaffebaren på Storms Pakhus.
»Den på Storms Pakhus er i hvert fald rigtig god.«
Hos Mr. Torp i Vintapperstræde i Odense nyder Lars også gerne sin kaffe. Cafeen er en af de nyere i byen og har både morgen-, frokost- og aftenretter på kortet. Men når Lars Bjødstrup lægger vejen forbi, så er det for at få en helt almindelig god kop kaffe.
»Der er ikke så mange dikkedarer. De serverer bare en god stærk kaffe og ikke så meget mere.«
Helt generelt har Lars Bjødstrup det bedst med en kop kaffe uden for meget støj. Sort, stærk, god og gerne to-go. Hos den lille italienske kaffebar Fredos i Brandts Klædefabrik er det muligt at få netop de ønsker opfyldt.
»Kaffen er italiensk, god og mørk – og smager af Italien. De har også sandwich og desserter, men jeg kommer her udelukkende for en god coffee-to-go.«
Lars Bjødstrups yndlingssted at få en god kop kaffe i Odense er lukket, siden han var der sidst. Men der er ingen grund til at fortvivle helt, for de nu tidligere indehavere af kaffebaren tager stadig rundt med deres kaffevogn på diverse markeder, og så rister de deres egen kaffe. Så det er altså stadig muligt at få fat i deres gode bønner.
Det er da også netop på grund af deres gode bønner og fokus kun på kaffen, at Lars Bjødstrup fremhæver Baboon Coffee. Kaffe, som han altså fremover må nyde derhjemme. Måske med et godt stykke hjemmebag til.
»Jeg bliver skuffet, når jeg får serveret farvet vand eller en kop kedelig kaffe,« slutter den tidligere deltager fra 'Den store bagedyst'.
