Røgfrie shoppinggader er ikke lige på trapperne i København og Aarhus, selv om det roses af organisation.

Hvis danske kommuner indfører flere røgfrie arealer udendørs, som den australske by Melbourne har gjort, vil det påvirke rygekulturen.

Det vurderer Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

- Det er især de steder, hvor der kommer mange børn og unge, at det kan være med til at påvirke kulturen. Det kan betyde, at rygning ikke bliver en del af normen, og som, børn og unge synes, hører til det almindelige liv, siger hun.

I Melbourne trådte et nyt rygeforbud i byens centrale forretnings- og shoppingområde i kraft fredag. Det betyder, at det koster 100 australske dollar - 465 kroner- for en ryger, hvis de bliver taget i at pulse i området.

I de to største danske byer er røgfrie arealer også på dagsordenen, selv om kravet om at gøre centrale shoppinggader røgfri ikke er på trapperne.

I Danmark er der ikke de samme redskaber som i Melbourne, påpeger den københavnske sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

- Vi kan ikke som bystyre beslutte, at der skal være røgfrie områder. Vi kan kun henstille til, at man skal lade være med at ryge.

- Men jeg vil gerne gå i dialog med erhvervslivet om, hvorvidt man kan være interesseret i en lignende løsning for eksempel på Strøget, siger hun.

Borgmesteren påpeger, at kommunen blandt andet henstiller til, at man ikke ryger på legepladser og samarbejder med DGI om røgfrie sportssteder.

For nylig er Aarhus Kommunens magistratsafdelinger kommet med forslag til, hvor i byen der bør henstilles til at være røgfrit.

Her opfordrede Jette Skive (DF), der er er sundheds- og omsorgsrådmand, til et rygeforbud i gågaden.

- Jeg vil simpelthen ikke være med til i denne oplyste verden at sørge for, at børn og unge mennesker har nemt ved at ryge, siger rådmanden.

- Jeg vil gerne gøre det så svært som overhovedet muligt, siger hun.

Jette Skives opfordring blev dog ikke blevet taget med i de magistratsafdelingernes endelige forslag. Derfor vil hun tage det op i byrådet selv, fortæller hun.

I stedet har magistratsafdelingerne blandt andet foreslået at lave røgfrie arealer uden for sundhedshuse i kommunen.

Ud over det nye rygeforbud i Melbournes centrum er det også forbudt at smide cigaretskod i hele byen. Det kan give bøder på mellem 1504 og 3009 danske kroner.

/ritzau/