Fra 1981 til 2001 var koret på Sankt Annæ Gymnasium præget af et seksuelt miljø, hvor pigerne blev udsat for alt fra uønskede berøringer, kys og kærtegn til opfordringer til sex.

Det fastslår en netop færdiggjort advokatundersøgelse, der nævner, at der gennem de to årtier var eksempler på lærere, der ikke holdt »passende afstand« til eleverne.

Nogle af dem skulle ifølge undersøgelse direkte have lagt an på eleverne.

Og i nogle tilfælde forekom der også kærlighedsforhold mellem lærere og elever, lyder det i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

»Det er utrolig trist og selvsagt helt uacceptabelt, det, de tidligere elever har oplevet. Jeg er rystet over, at nogle af de voksne, der skulle passe på eleverne, i stedet skabte en grænseoverskridende kultur omkring gymnasiekoret,« lyder det fra gymnasiets rektor, Anette Holst.

Hun kommer ligeledes med en undskyldning til de elever, der i årenes løb er endt som ofre for det seksualiserede miljø:

»Jeg vil sige undskyld både til de elever, der har oplevet disse krænkelser, og til de andre elever, der måtte være vidner til det. Det er et klart svigt, at ingen har forhindret, at det skete.«

Anette Holst har mandag morgen været til møde på Københavns Rådhus sammen med blandt andre en repræsentant for advokatfirmaet Bech-Bruun, der står bag undersøgelsen, og administrerende direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen Tobias Børner Stax.

Her var de forhenværende elever, der har indgået i undersøgelsen, inviteret til en orientering om konklusionerne.

Konklusioner, der blandt andet beskriver, hvordan ni af de elever, der fra 80erne og frem til starten af 00erne sang i gymnasiekoret, var blevet udsat for verbale og fysiske krænkelser.

Både i hverdagen og i forbindelse med koncerter, fester og rejser.

De i alt seks involverede ansatte arbejdere ikke længere på Sankt Annæ Gymnasium, men det betyder ikke, at man ikke ser på sagen med dybeste alvor.

»Det er dybt alvorligt, at nogle læreres totalt uacceptable adfærd har været med til at ødelægge gymnasietiden for nogle af Sankt Annæs elever – både for dem, som har oplevet krænkende adfærd på egen person, og for deres kammerater, der på den måde er blevet en del af et usundt miljø,« lyder det fra den administrerende direktør i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning, Tobias Børner Stax.

Han ærgrer sig blandt andet over, at visse elever på grund af kulturen har følt sig nødsaget til at trække sig fra koret.

»Oplevelsen af, at det kan fremme ens muligheder, hvis man spiller med i et seksualiseret miljø, er udtryk for en syg kultur etableret af voksne professionelle, der skulle undervise og danne unge mennesker – ikke krænke dem.«

Undersøgelsen af kulturen i gymnasiekoret blev iværksat, da rektor Anette Holst i kølvandet på mediernes afdækning af krænkelser i DRs pigekor modtog flere henvendelser fra tidligere elever.

»De første meldinger fra tidligere elever gjorde os bekymrede for omfanget af krænkelserne – hvad var der foregået, og hvor længe stod det på?« forklarer rektoren om beslutningen om at få eksterne til at undersøge forholdene.

I alt 39 tidligere elever har deltaget i undersøgelsen. Heraf har ni selv oplevet krænkelser, mens de resterende har været vidne til dem eller hørt om dem.