Kontakttallet for coronavirus er igen i denne uge beregnet til 1,0. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Kontakttallet er en beregning af, hvordan smitten med coronavirus spreder sig i samfundet.

Når tallet er 1,0, svarer det til, at ti smittede vurderes at sende smitten videre til ti andre.

Kontakttallet er et blandt flere nøgletal, som sundhedsmyndigheder, politikere og eksperter bruger til at følge udviklingen i coronapandemien.

Magnus Heunicke påpeger, at andre tal – modsat kontakttallet – indikerer, at epidemien i øjeblikket er i vækst.

Han nævner en stigende positivprocent, der dækker over, hvor stor en andel af de testede som er positive for coronavirus.

Hvis man tester nogenlunde lige mange om dagen, og der er en større andel af positive, kan det indikere stigende smitte i samfundet, som bare ikke bliver opdaget.

Derudover har incidensen også været stigende på det seneste. Tallet dækker over antallet af smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

»Det er vigtigt, at alle bliver testet ved symptomer og tager imod vaccination og revaccination. 1,5 millioner danskere inviteres de kommende måneder til tredje stik,« skriver Magnus Heunicke på Twitter.

I september var der i gennemsnit 437 smittetilfælde om dagen. Det er i oktober steget til 598.

Positivprocenten er tirsdag opgjort til 1,85, hvilket er det højeste i to måneder.

På Roskilde Universitet (RUC) påpeger Viggo Andreasen, der er lektor i epidemiologi, at man ikke håndfast kan sammenligne positivprocenten én til én over tid.

»Men hvis man sammenholder den stigende positivprocent med andre nøgletal såsom et stigende antal af smittetilfælde og lidt flere indlæggelser, så peger det alt sammen på, at epidemien er i vækst,« siger Viggo Andreasen.

Der har de seneste måneder været udsving i antallet af test, i takt med at de fleste er vaccineret, og at der er blevet lukket for gratis lyntest.

Derfor kan det være vanskeligt at sammenligne positivprocenten over tid.

/ritzau/