'Badning i søerne frarådes.'

Så klar lyder opfordringen fra Ikast-Brande Kommune – som også har kommer med en specifik opfordring til børneforældrene. 

Det er Hampen Sø, Bølling Sø og Ejstrup Sø, kommunen fraråder badning i, oplyser Ikast-Brande Kommune på Facebook.

Årsagen er, at kommunen har konstateret opblomstring af alger i vandet i de tre søer, som ligger øst og sydøst for Ikast.

Ikast-Brande Kommune har derfor sat skilte op ved søerne, hvor der advares mod badning på grund af algerne, der kan få vandet til at se ud som om, det er malet med grøn maling.

Derudover kommer kommunen med to råd – og et af dem retter sig specifikt til børnefamilierne.

»Lad være med at bade, hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene,« skriver Ikast-Brande Kommune som en god tommelfingerregel, der også gælder ved badning i andre søer.

»Lad ikke børn eller dyr lege i vand med kraftige skumdannelser eller algeopblomstringer – heller ikke selv om vandet er mere klart længere ude,« skriver kommunen med adresse til børnefamilier og familier med vandlystne kæledyr.

De fleste alger er ufarlige, og selv de giftige arter er normalt ganske harmløse, idet giftstofferne fortyndes i vandet.

Men under store opblomstringer kan giftige alger udskille så meget gift, at en badetur kan give hovedpine, hudirritationer, feber, kvalme og diarré.

»Det frarådes derfor at bade i misfarvet eller uklart vand,« skriver Ikast-Brande Kommune.

Når Hampen Sø, Bølling Sø og Ejstrup Sø igen er klar til en dejlig dukkert, vil kommunen oplyse det både på sin hjemmeside og på sin Facebook-side.