Korthuset begynder at vælte for Jan Grarup, efter det er kommet frem, at han har løjet om flere episoder fra sine ture til frontlinjen i Ukraine.

Og nu tager en af krigsfotografens kollegaer bladet fra munden, og kritiserer Jan Grarup i store vendinger. Vendinger, der gør Jan Grarup »utrolig ked af det.«

I et Facebook-opslag skriver Martin Lehmann, der er fotograf på Politiken, at intet af det, der kommer frem om Jan Grarups usande fortællinger, undrer ham.

»Mange ting fra Jans arbejde har jeg de senere år simpelthen haft svært ved at tro – helt – på. Men nu hvor afsløringerne er kommet frem, og hvor Jan selv har indrømmet nogle af dem – ja så sidder jeg som læser og beskuer af Jans arbejde – og føler mig røvrendt. Og det er jeg ikke den eneste der gør. Han har simpelthen taget det dyrebareste vi har i vores fag – troværdigheden – og stukket den skråt op,« skriver fotografen i opslaget.

Martin Lehmann rejser selv i Ukraine som fastansat fotograf for Politiken, og han skriver, at det er vigtigt for ham at tage afstand fra Jan Grarups arbejdsmetoder.

»Det står meget tydeligt nu, hvor Jans løgne er ved at blive afdækket, men det stod allerede meget tydeligt for mig på min seneste rejse til Ukraine i februar 2023.«

Jan Graup blev mandag fyret af Politiken
Jan Graup blev mandag fyret af Politiken Foto: Anthon Unger
Vis mere

Da Martin Lehmann selv var i Ukraine, blev han overfuset af en fixer, der ikke ville have, at de tog røven på ham. Fordi det havde den tidligere fotograf, Jan Grarup, gjort, skriver Martin Lehmann.

»Jans pressekort var udløbet, så han havde ændret på udløbsdatoen med noget tape, hvilket – hvis det blev opdaget, kunne skabe endog store problemer for fixeren, som jo tager os fotografer og journalister ind i lukket land, og dermed siger god for os. Og når du rejser i en krigszone – så SKAL du have dine papirer og dokumenter i orden,« skriver fotografen.

Martin Lehmann skriver, at fixeren havde skaffet en masse oplysninger til den destination, som han skulle hen til med Jan Grarup, men ifølge Martin Lehmann, afbrød Jan Grarup samarbejdet med fixeren for selv at tage videre med de oplysninger, som fixeren havde skaffet.

»Sådan behandler man ikke de mennesker, man arbejder sammen med, og da slet ikke mennesker vis land er i krig. Det går op for mig, at mine oplevelser falder i god tråd med de mange historier, jeg har hørt – og ikke vidst om var sande – om hvordan Jan mange steder i verden behandler sine fixere.«

Martin Lehmann afslutter sit opslag med at skrive direkte til Jan Grarup, hvor han siger, at han kan se Jan Grarups smerte, og at krigsfotografen er en mand, der trænger til et stort knus.

»Jan – for fanden da – pas på dig selv. Jeg ved at du forstår mig (du vil nok ikke indrømme det) og jeg ved at du forstår at jeg er fagligt rasende på dig. Det du har gang i er ikke i orden. Og så er hele det var at du skyder en granat af eller du ikke gør, eller du skriver på den, eller hvad det er du gør – det simpelthen for langt ude,« står der i opslaget.

Jan Grarup, der ikke havde set opslaget, før B.T. henvendte sig, har sendt følgende kommentar.

»Jeg er utrolig ked af hans ord, men når han har alle de bekymringer, gør det mig kun endnu mere trist, han ikke har fortalt mig om dem, før det blev opportunt..,« skriver Jan Grarup i en sms, og påpeger, at han ikke kan genkende Martin Lehmanns kritik.

»Overhovedet ikke. Udover fixeren, han kostede 800 dollars, kendte ingen, og havde lavet en lille ofrretning med en ven om at køre rundt med journalister. Han havde ingen kontakter, og derfor rejste vi videre uden ham.«