Unge bruger for sjældent kondom, og det har ført til en eksplosiv vækst i antallet af gonorré-tilfælde.

I mange år var kønssygdommen gonorré nærmest glemt, og kun nogle få hundrede om året blev smittet.

Men de seneste år er antallet af danskere, der får konstateret gonorré, fordoblet, og tal fra Statens Serum Institut viser, at der blev anmeldt 2200 tilfælde af gonorré i 2018 mod 1141 i 2014.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Samtidig er forekomsten af klamydia steget fra 30.881 anmeldte tilfælde i 2014 til 33.415 tilfælde i 2018. Sundhedsstyrelsen skønner, at 500 kvinder hvert år bliver sterile på grund af klamydia.

- Gonorré opfører sig som klamydia. Kønssygdommen rammer især unge heteroseksuelle og mænd, der har sex med mænd. Men stigningen i gonorré er ikke så brutal som tidligere i historien, siger afdelingslæge og sektionsleder Susan Cowan fra Statens Serum Institut til Kristeligt Dagblad.

Hun henviser til Statens Serum Instituts såkaldte 100-årskurve. Den viser, at der blandt andet under Anden Verdenskrig var en markant stigning i antallet af gonorré-tilfælde.

I befrielsesåret 1945 blev der anmeldt godt 23.000 tilfælde, hvilket er det største antal tilfælde på et enkelt år i det 20. århundrede.

Efter aids-epidemien i 1980'erne og 1990'erne faldt antallet af tilfælde dramatisk. I 1997 blev der kun anmeldt 78 tilfælde af gonorré.

- Hiv betragtes ikke længere som en dødelig sygdom, og derfor bruger unge ikke kondom på samme måde som for 20 år siden.

- De unge skal vide, at kondom holder kønssygdomme på afstand. Men vi vil aldrig få en situation, hvor alle beskytter sig hele tiden. Derfor er gode tilbud om test helt afgørende, siger Susan Cowan til Kristeligt Dagblad.

Hos interesseorganisationen Sex og Samfund ærgrer national chef Lene Stavngaard sig over den voldsomme stigning i antallet af gonorré-tilfælde.

- Vi tænker helt sikkert, at det er bekymrende, netop fordi det er noget, vi kan forebygge. Men forebyggelsesindsatserne har simpelthen været for ringe, siger hun til Ritzau.

I Region Hovedstaden kan borgere bestille en gratis hjemmetest for klamydia. Det tilbud gælder ikke i resten af landet, da kommuner og regioner ikke har kunnet enes om, hvem der skal betale regningen for analyserne.

Hver analyse koster cirka 500 kroner.

Lene Stavngaard ønsker derfor, at seksuel sundhed kommer på finansloven, så især unge kan blive bedre oplyst om sygdommen.

/ritzau/