»Det er et problem, der bare bliver ved med at være der. Det er, som om der ikke sker noget.«

Sådan lyder det fra chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark fra Dansk Erhverv. Han har i flere år fulgt udviklingen i butikstyverier begået mod detailhandlen, og der tegner sig en tydelig tendens.

Evnen til at skelne mellem mit og dit er fortsat en stor udfordring for mange kunder, og det gælder særligt her i hovedstadsområdet.

Alene i årets første ti måneder er der begået 3.274 butikstyverier i hele det område, som B.T. København dækker. Og fortsætter udviklingen med samme tempo året ud, vil 2021 overhale sidste års kedelige rekord med 3.742 butikstyverier.

Tallene kommer fra sammenslutningen Crimestat, som hører hjemme hos Dansk Erhverv og er en database over forbrydelser begået i detailhandlen.

Ifølge Crimestats tal skiller særligt ét område sig markant ud som værende det sted i landet med flest butikstyverier.

Det drejer om postnummeret 2300 København S, der dækker Amager og Islands Brygge.

Postnummeret var også sidste år det sted i landet med flest butikstyverier. Men i år slår det ny rekord med 746 butikstyverier i årets første ti måneder sammenlignet 699 i 2020.

Henrik Lundgaard Sedenmark, der er ansvarlig for Crimestats styregruppe, kan ud fra tallene se, at størstedelen af butikstyverierne i Københavns S bliver begået i storcenteret Field's og i Amager Centret.

Field’s er Danmark største og Skandinaviens næststørste shoppingcenter med en lang række af Danmarks mest populære butikskæder. Rent guf for folk med lidt for lange fingre.
Field’s er Danmark største og Skandinaviens næststørste shoppingcenter med en lang række af Danmarks mest populære butikskæder. Rent guf for folk med lidt for lange fingre. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Vi kan se, at de steder, hvor der bliver taget mange butikstyve, er i centrene. Og nu er Field's bare det største center i landet, og som en direkte konsekvens af det er der også flest tyve. Det er der egentlig ikke noget mærkeligt i,« siger han til B.T. København.

Field's har sit eget vagtkorps, der patruljerer i centret. Men for at dæmme yderligere op for butikstyverier har flere af forretningerne i Field's også valgt at ansætte deres egne butiksvagter.

Det fortæller Thomas Thomsen, der er centermanager i Field's.

»I et center med 140 butikker så vil der jo ske lidt. Jeg tror ikke, at man kan undgå det,« siger han til B.T. København.

Chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark påpeger dog, at der et stort mørketal på området. Indtrykket er nemlig, at en lang række mindre butikstyverier ikke bliver anmeldt til politiet, da det oftest skal ske med skriftlige anmeldelser.

»Der er et voldsomt stort mørketal. Mit gæt er, at det i hvert fald er dobbelt så højt som det, der bliver anmeldt. Man bruger sjældent tid på at registrere og anmelde det, medmindre det er meget store butikstyverier. Hvis der mangler en pose Matador Mix, opdages det end ikke. Men hvis der mangler en hel ramme med Nescafé, så skal man nok opdage det, og vi får det så dermed også registreret og anmeldt,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Crimestat har cirka 4.500 butikker som en del af sit system og indgår i et samarbejde med politiet om forebyggelse af kriminalitet mod detailhandlen. Særligt butikstyverier i den dyre ende er et stigende problem, forklarer Henrik Lundgaard Sedenmark.

»Der, hvor vi ser en klar stigning, er de professionelle butikstyverier, hvor man stjæler store mængder varer til videresalg. Det gælder især Marabou, Red Bull og Nescafé, som bliver stjålet i dagligvarehandlen,« siger han.

Hos Dansk Erhverv ser man gerne, at straffen for butikstyveri hæves. Tilfredsheden var derfor også stor hos erhvervsorganisationen, da den forhenværende regerings justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), præsenterede et nyt lovforslag imod butikstyverier i november 2018.

Forslaget indebar blandt andet, at den mindste bødetakst for butikstyveri skulle hæves fra 500 til 1.000 kroner, og at også de øvrige bødeniveauer skulle hæves, så bøden altid ville overstige værdien af den stjålne vare. Desuden skulle reglerne om udvisning udnyttes i videst muligt omfang, når der var tale om sager om butikstyveri.

Men her tre år senere har lovforslaget stadig ikke været fremsat i Folketinget.

Nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) forventede ellers at fremsætte det i det nuværende folketingsår, men det er nu udskudt – til stor skuffelse for Dansk Erhverv.

»Vi kunne godt tænke os, at der var en straf, der kunne mærkes. Men vi kommer desværre ikke til at se hårdere straffe mod butikstyverier lige foreløbig. Det betyder, at det for nogle butikstyve godt kan betale sig at begå de her tyverier, fordi straffen ikke står mål med de varer, man får fat i,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark.