Stigende antal smittede efter vaccination kan være tegn på, at effektivitet aftager over tid, siger SSI.

Antallet af personer i Danmark, som bliver smittet med coronavirus efter vaccination, stiger fortsat.

Ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI) er der blevet påvist 38.587 smittetilfælde hos personer, der er fuldt vaccinerede.

Det svarer til, at 0,93 procent af alle coronavaccinerede har fået påvist coronasmitte.

Rapporten dækker perioden fra 27. december 2020, hvor de første danskere fik første stik, til og med sidste uge, som var uge 44.

I den forrige statusrapport, som gik til og med uge 42, var tallet 0,5 procent.

Det er forventet, at antallet af gennembrudsinfektioner vil stige. Det forklarer afdelingschef hos SSI Palle Valentiner-Branth.

- Vi har covidvacciner, som er ret effektive, og de fleste af os er fuldt vaccinerede. Men ingen vacciner er 100 procent effektive, og virkningen vil aftage over tid.

- Så vi vil derfor se en stigende andel af gennembrudsvacciner over tid, for covid-19 cirkulerer fortsat i Danmark, og der er mange, som ikke er vaccinerede, siger han.

Trods en stigende andel gennembrudsinfektioner, er vaccinerne alligevel et vigtigt redskab til at bringe smitten ned.

- Vi kan se, at der er tre gange øget risiko for at få infektion, hvis man er uvaccineret. Og der er fem gange øget risiko for at blive indlagt på hospitalet med covid, hvis man er uvaccineret.

- Vi kan se, at effektiviteten mod at blive smittet falder over tid for især de ældre over 65 år og for immunsvækkede. Der kan vi se en aftagende vaccineeffekt, men fortsat en beskyttelse mod hospitalisering.

Når effektiviteten falder hos de ældre, skyldes det, at de var blandt de første til at få vaccinen i slutningen af 2020.

- Vi vaccinerede i den orden, at dem i størst risiko for alvorlig sygdom blev vaccineret først.

- Der er gået omkring seks måneder efter færdiggjort vaccination, og det er efter den periode, at vi kan se effektiviteten aftage, fortæller Palle Valentiner-Branth.

Ifølge ham tyder data på, at det tredje vaccinestik beskytter godt mod både infektion og indlæggelse.

Ifølge SSI's tal er 0,1 procent af de revaccinerede blevet smittet med coronavirus.

Han understreger dog, at det er for tidligt at sige, om vaccination mod corona bliver nødvendig hvert år.

- Man kan håbe, at det tredje stik vil gøre, at man er beskyttet i længere tid end efter de første to doser. Men vi ved det ikke endnu.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse fredag eftermiddag, at invitation til revaccination forkortes fra seks måneder og to uger til blot seks måneder efter andet stik.

/ritzau/