De franske ostekvaler roquefortsætter.
Først blev der slået alarm, fordi den særlige skimmelsvamp, der blandt andet giver camembert sit hvide, dunede udseende, risikerer at uddø.
Osteeksperter forsikrede dog om, at der kan bruges andre varianter af skimmelsvamp til ostene, omend det vil ændre udseendet.
Men det betyder ikke, at osteborde verden over kan ånde lettet op, for andre problemer lurer i kulissen, og det kan brie meget værre i fremtiden.
Det skriver BBC.
Vejret spiller således en stor udfordring, og selvom regionen Normandiet er vant til vådt vejr, har et konstant regnvejr siden juli budt på nye udfordringer.
Det fortæller osteproducent Pierre Coulon. Det fugtige vejr giver både nye og uønskede varianter af skimmelsvamp på hans camembert, og jorden er så vandholdig, at hans køer ikke kan komme på græs.
I andre regioner af landet er det i stedet den tørre sommer, der har fået mælkeproduktionen til at falde, ligesom også det endelig produkt får en anderledes tekstur og smag, end forbrugerne er vant til.
Det skyldes, at det varme vejr forringer kvaliteten af dyrenes mælk.
Men også reguleringer – som i hvert fald én osteproducent synes er helt gouda mand økseskaft – påvirker produktionen.
»Vi er heldige, at folk (i Frankrig, red.) kan lide rå mælk. Men på europæisk og globalt plan, undskyld mit sprog, men det er en pine i røven,« siger Yves Soulhol, administrerende direktør osteproducent Jeune Montagne.
Ifølge ham bliver producenter af råmælksoste mødt af strengere krav fra EU.
Sidste år var et forslag i EU også tæt på at blive dødsstødet for oste som Jurassian Mont d'Or eller Savoyard Manigodine, idet man ville have erstattet deres træindpakning – som er med til at give dem smag – med genanvendelig indpakning.
Dette blev dog nedstemt.
Ifølge Caroline Borrel er der 'konstante og kontinuerlige' checks af producenterne samt bjerge af papirarbejde, der gør det til en umulighed at passe jobbet, hvorfor flere i sidste ende vælger at give op.
»Den største trussel mod fremtiden for Saint-Nectaire og andre oste er den konstante mangel på folk, der kan tage over«, siger hun.