Det vakte vrede, da stjernearkitekten Bjarke Ingels rejste til Brasilien for at mødes med landets kontroversielle præsident og diskutere en ny turismeplan.

Præsident Jair Bolsonaro er nemlig modstander af homoseksuelle ægteskaber og har offentligt benægtet klimaforandringerne.

Han har desuden udtalt, at han aldrig vil behandle eller betale kvinder det samme som mænd, og at han forsvarer tortur.

Mødet mellem arkitekten og præsidenten fandt sted i januar, og til stede var også både lokale borgmestre og guvernører, oplyser DR.dk.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro. Foto: SERGIO LIMA
Vis mere

Mødet blev af Bjarke Ingels selv beskrevet som succesfuldt, mens Brasiliens præsident har udtalt, at det var produktivt.

Siden har debatten raset.

Kritikere mener nemlig, at det er decideret uetisk af den danske arkitekt at samarbejde med den brasilianske præsident, og flere medier, f.eks. The Guardian, har stillet spørgsmålet: »Er det acceptabelt, at arkitekter arbejder for undertrykkende regimer?«

Kritikken preller dog af på stjernearkitekten, som i en udtalelse til DR forsvarer sit møde med Jair Bolsonaro.

Her udtaler han, at det at lave en liste over lande eller virksomheder, som han bør undgå at arbejde sammen med, er en forenkling af en kompleks verden. Han mener ikke, at man kan opdele alt i to kategorier.

»Vi kan ikke forvente, at enhver offentlig instans tilpasses alle aspekter af vores tankegang. Hvis vi gerne vil forandre verden positivt, har vi brug for aktivt engagement – ikke overfladisk clickbait og ignorance,« udtaler han yderligere.

Men den holder ikke i byretten, mener Martin Keiding, som er chefredaktør på tidsskriftet Arkitekten.

Keiding mener, at Bjarke Ingels burde have sagt nej til at arbejde for den brasilianske præsident, og han beskylder i Kulturen på P1 Ingels for at komme med dårlige undskyldninger.

Daværende kulturminister Mette Bock overværer, at Bjarke Ingels Group, BIG, modtager Nykredit prisen 2018.
Daværende kulturminister Mette Bock overværer, at Bjarke Ingels Group, BIG, modtager Nykredit prisen 2018. Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

Ligeledes opfordrer han arkitekten til at give et eksempel på et byggeri, der har indført demokrati i et ikke-demokratisk land.

Keiding mener desuden, Bjarke Ingels skal 'tænke over, hvor han optræder', fordi Ingels ikke 'bare er en arkitekt', siger han til DR's Kulturen på P1.

Bjarke Ingels er grundlægger og partner i arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG), der blandt andet står bag Søfartsmuseet i Helsingør, Ørestadens 8Tallet og VM Bjerget.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Bjarke Ingels, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.