Danske F-16-jagere fylder 40 år og flyver fredag en fejringsrunde over Danmark. Fra næste år skal de udfases.

Kig op, når du bevæger dig uden for fredag.

Du har nemlig mulighed for at se intet mindre end en historisk fejring af de danske F-16-jagerfly, som runder de 40 år.

Fredag eftermiddag flyver de imponerende kampfly hen over Danmark flere gange, så hvis det larmer, er det altid ikke fordi, 3. verdenskrig er brudt ud:

Det er bare Forsvaret, der fejrer en fødselsdag.

Derfor kan danskere i både øst og vest fredag lægge nakken tilbage og se en formation af kampfly drøne hen over himlen.

F-16-jagerne fylder 40 år i dansk tjeneste og flyver i den forbindelse to ruter i en formation af op til ti fly, oplyser Forsvaret.

Først flyver kampflyene om formiddagen til Læsø fra hjemmebanen på flyvestationen i Skrydstrup.

Herfra siksakker de ned igennem det centrale Jylland, før de omkring middag udfører et simuleret angreb på flyvestationen.

Foto: Forsvaret
Vis mere

Om eftermiddagen er det så Vestjylland, Fyn og Sjælland, der får en larmende visit, når kampflyene flyver en sløjfe fra vest til øst mellem klokken 13.30 og klokken 16.

Trods de mange år på bagen er de danske F-16-fly fortsat en vigtig del af det danske forsvar.

De har de seneste år både bidraget til kampen mod Islamisk Stat og til at verfe russiske fly væk, når de kom for tæt på dansk eller baltisk luftrum.

Fra næste år lakker det imidlertid mod enden, når Flyvevåbnet begynder at indfase de 27 nye kampfly af typen F-35, som Danmark har købt fra den amerikanske producent Lockheed Martin.

Foto: Forsvaret
Vis mere

F-16-jagerne skal efter planen være i aktiv tjeneste frem til udgangen af 2024, hvor de nye fly skal være klar til at overtage alarmberedskabet på dansk grund.

De første af de flyvende jubilarer kom til Danmark i 1980, efter at Folketinget fem år tidligere havde besluttet at indkøbe 58 af dem.

I dag har Flyvevåbnet 44 fly tilbage.

Af dem er dog kun 30 såkaldt operative, hvilket vil sige, at de reelt kan flyve missioner for Forsvaret.

Fredagens demonstrationsflyvning starter efter planen klokken ni, og flyene vil flyve i en højde af omkring 2000 fod, hvilket svarer til godt 600 meter.

Flyvningen vil dog kun blive gennemført, hvis det er vejr til, at de kan ses fra jorden, oplyser Forsvaret.

Og det lader til at blive tilfældet. DMI melder nemlig om tørvejr og kun få skyer, så der skulle være god mulighed for at se flyene.

/ritzau/