Den store landsdækkende aktion, der mandag skulle blokere for trafikken over hele Danmark, er blevet afblæst.

Det bekræfter den såkaldte Vejskatskomite, der har organiseret blokaden, over for B.T.

Som en protest mod en ny vejskat skulle tusindvis af lastbiler især parkeres på tværs af motorvejstilkørsler, men et møde med politiet torsdag har sat en stopper for det, oplyses der.

Rasmus Haubjerg Jørgensen fra Vejskatskomiteen oplyser, at politiet har henvist til paragraf 7, stk. 3 i politiloven.

Her lyder det:

'Politiet kan give påbud om, at en forsamling skal afholdes et andet sted end det påtænkte, eller fastsætte andre vilkår for forsamlingens afholdelse, når der er begrundet frygt for fare for betydelig forstyrrelse af den offentlige orden, herunder betydelig forstyrrelse af færdslen, eller fare for enkeltpersoners eller den offentlige sikkerhed.'

Det vil sige, at politiet dermed har sat en stopper for aktionen med en melding om, at der vil blive grebet ind mod enhver parkeret lastbil.

Vejskatskomiteen oplyser i en pressemeddelelse:

»De har på den måde fundet hver en sprække og lov, de kan bruge til at forhindre den af os planlagte
lovlige demonstration.«

Samtidig lyder det, at Vejskatskomiteen er blevet opløst, »da vi som komite udelukkende vil stå bag lovlige demokratiske metoder«.

Der har været løbende dialog mellem politiet og vognmændene om vilkårene for en aktion, der dog over de seneste uger er blevet nedskaleret til ikke at omfatte eksempelvis færgelejer, hovedveje, byzoner og lignende.

Alligevel havde man i Vejskatskomiteen regnet med at skulle ud og markere utilfredsheden om bare fire dage.

»De stillede med det tunge skyts, og det havde vi måske også regnet med, men vi håbede da til det sidste,« siger Rasmus Haubjerg Jørgensen.

Kort fortalt har aktionen været rettet mod en kilometerafgift, der skal indføres fra 2025. Her skal der betales i gennemsnit 1,30 kroner pr. kørt kilometer, hvilket skal være med til at 'skabe effektiviseringer af vejgodstransporten i Danmark' og nedsætte CO2-udledning.