Jesper Theil Thomsen er hverken musiker eller sangskriver. Alligevel har han formået at skabe det, man kan kalde en øredøvende ørehænger.

I 2015 var han med til at stifte den danske virksomhed Soundboks, der sælger trådløse højttalere af samme navn.

På få år er Soundboks vokset til at have 90 ansatte og en buldrende omsætning, der sidste år satte rekord med svimlende 193 millioner kroner. Til sammenligning omsatte selskabet for 102 millioner kroner i 2019.

Administrerende direktør Jesper Theil Thomsen er da også »vældig godt tilfreds«.

Administrerende direktør og medstifter af Soundboks Jesper Theil Thomsen.
Administrerende direktør og medstifter af Soundboks Jesper Theil Thomsen. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

»Vi sælger rigtig mange til især unge mennesker, der gerne vil holde fester eller tage på festival, men vi sælger også mange til institutioner, foreninger, sportsklubber og virksomheder. Så det er meget bredt,« siger han til B.T.

For de uindviede er Soundboks den højest spillende, batteridrevne højttaler med indbygget bluetooth. Og den sælger som varmt brød.

I modsætning til mange andre virksomheder, der har lidt af økonomisk åndenød under coronakrisen, er efterspørgslen på Jesper Theil Thomsens hjertebarn fortsat med at stige. Op mod en fjerdedel af firmaets omsætning skyldes det danske marked, og i dag ejer én procent af den danske befolkning en Soundboks.

»Vores produkt har været med til at skabe et samlingspunkt for en generation i en tid, hvor alle andre fællesskaber er blevet taget fra dem på grund af corona,« siger Jesper Theil Thomsen.

Politiet hængte sidste år plakater med information om opholdsforbud op i Nørrebroparken for at nedbringe det stigende smittetal. Opholdsforbuddet var midlertidigt og tidsbegrænset, men det blev alligevel flere gange forlænget.
Politiet hængte sidste år plakater med information om opholdsforbud op i Nørrebroparken for at nedbringe det stigende smittetal. Opholdsforbuddet var midlertidigt og tidsbegrænset, men det blev alligevel flere gange forlænget. Foto: Emil Helms
Vis mere

Nogen vil måske mene, at det lyder en smule storskrydende at påtage sig æren for at have opfyldt de unges skrigende behov for fællesskab, fest og farver under coronanedlukningen

Dog skal man ikke søge langt for at finde et sted, der tjener som et glimrende eksempel på Soundboks-direktørens påstand.

Et stenkast fra firmaets danske hovedkontor på Esromgade på Nørrebro i København summer det dagligt af liv og musik på Skaterparken ved Nørrebroparken. I løbet af sommeren sidste år stak det dog af.

Området blev omdannet til et udendørs festmekka, da hundredvis af københavnske unge samledes efter solnedgang og holdt fester med bragende høj musik fra medbragte Soundbokse.

Natklubberne var dengang lukkede, barerne lukkede ved midnat, og sommerens festivaler var aflyst. Dog havde Folketinget gradvist lempet på forårets skrappe coronarestriktioner, men i takt med, at friheden langsomt vendte retur, tog kådheden overhånd blandt mange af de festglade unge.

For det første var der hensynet til coronasmitten, men også de støjende Soundboks-anlæg medførte frustrationer hos områdets beboere, der kimede Københavns Politi ned i desperation over at få nattesøvnen spoleret.

Som konsekvens sendte politiet flere gange patruljer til Nørrebroparken for at vride basarmen om på de unge og konfiskere deres Soundbokse.

»Det er ærgerligt, når en Soundboks bruges på en måde, hvor den forstyrrer og er til gene. Ligesom en bil kan køre 130 kilometer i timen, så skal den ikke køre med den hastighed inde i byen. Så selvom en Soundboks kan spille højt, så skal man selvfølgelig ikke spille på maks. på steder, hvor man ender med at tvangsindlægge andre til fest,« siger Jesper Theil Thomsen.

Soundboks har til huse i Esromgade på Nørrebro i København. Firmaet har i dag 90 medarbejdere, og med en anderledes indretning af deres kontor håber direktør Jesper Theil Thomsen at få bedre kommunikation mellem medarbejderne.
Soundboks har til huse i Esromgade på Nørrebro i København. Firmaet har i dag 90 medarbejdere, og med en anderledes indretning af deres kontor håber direktør Jesper Theil Thomsen at få bedre kommunikation mellem medarbejderne. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Med et maksimalt lydniveau på 126 decibel overgår Soundboks menneskets smertegrænse for lyd.

Til sammenligning ligger lydniveauet fra et jetfly ved take-off på 140 decibel, og bare 125 decibel vil få de fleste af os til at holde os for ørerne og skære ansigt, fordi det er ubehageligt.

Med dette in mente er der ikke noget at sige til, at Soundboksen har skabt nye problemstillinger, når det gælder støjforurening i det offentlige rum.

Islands Brygge i København er nok det bedste eksempel på Soundboksens slagside.

Når sommervarmen indtræffer, er der stuvende fuldt af mennesker på Islands Brygge. Her ses et arkivfoto fra torsdag 6. august 2020, hvor DMI havde varslet landsdækkende hedebølge.
Når sommervarmen indtræffer, er der stuvende fuldt af mennesker på Islands Brygge. Her ses et arkivfoto fra torsdag 6. august 2020, hvor DMI havde varslet landsdækkende hedebølge. Foto: Emil Helms
Vis mere

Bydelen, der er kendt for sin populære havnepark, har lidt under massiv støjforurening de seneste sommersæsoner.

Derfor har Københavns Kommune i sommer skærpet havneparkens ordensreglement efter pres fra beboere og politikere.

Senest har også Gladsaxe Kommune, der med 70.000 indbyggere er den største vestegnskommune, indført skrappe restriktioner for at dæmme op for den tiltagende Soundboks-støj.

Konkret er det nu forbudt at afspille musik fra højttalere eller anden form for lydforstærker på skolernes udendørs arealer uden for skolernes åbningstid. Et benspænd for mange af Gladsaxes unge, der netop har haft for vane at mødes på skolernes områder om aftenen og i weekenderne.

Næstformanden for Børne- og Undervisningsudvalget i Gladsaxe Kommune har udtalt til B.T., at han mener, at Soundboksen ligefrem er en »forfærdelig« opfindelse.

Hvad mener du om den kritik?

»Jeg synes, det er en ærgerlig udtalelse fra en folkevalgt politiker. Omend jeg ikke har noget imod, at man regulerer de steder, hvor støjproblematikkerne opstår, så håber jeg, at kommuner som Gladsaxe vil huske, at det her også viser, at der er behov for væresteder til de unge. Ellers løser man ikke problematikken, men flytter den bare,« siger Jesper Theil Thomsen.

Soundboks har da også iværksat flere tiltag, der skal gøre brugerne bevidste om, hvordan de undgår at genere andre, når de afspiller musik.

»Når man hen over sommeren har åbnet sin Soundboks-app, har der været en påmindelse om, at man skal huske at være hensynsfuld. Det samme gør vi, når man modtager sin Soundboks, så helt generelt er vi meget opmærksomme på dialogen med vores kunder,« siger Jesper Theil Thomsen.

Tilbage i september 2020 fik Soundboks en investering på 52 millioner kroner til at understøtte ekspansionen i udlandet. Opmærksomheden er i øjeblikket rettet mod Tyskland og USA, hvor firmaet i sidstnævnte har oprettet kontor i den solrige delstat Californien.

Andre læser også