Et ulovligt hegn på havnefronten centralt i København bliver ved med at forårsage splittelse.

Stålhegnet, der ifølge kritikken afholder fodgængere fra at nyde det offentlige rum langs kajen på Christianshavn, hvor der er udsigt ud over Københavns Havn, har i syv år været udskældt.

Men nu kommer kritikken også fra egne rækker.

Det skyldes dog ikke så meget selve hegnet, som det skyldes den advokatregning, der er på vej til boligselskabet Bo-Vita.

Bo-Vita valgte nemlig i december at anke byrettens afgørelse om, at hegnet er ulovligt. Dermed skal sagen altså for Landsretten.

Men sagen vedrører kun beboerne i afdelingen 'Det Hvide Snit', som har deres lejligheder indrammet langs havnefronten af det omdiskuterede hegn.

Derfor mener beboere i en anden Bo-Vita-afdeling ikke, at de skal hæfte for advokatregningen til den kommende Landsretssag, fremgår det af en klage til Københavns Kommune.

Ifølge afdelingen 'Den Gule Misundelse', der også ligger på Christianshavn, strider beslutningen om at hæfte solidarisk for advokatregningen mod princippet om afdelingernes indbyrdes økonomiske uafhængighed.

Men det giver forretningsføreren i Bo-Vita, Steffen Boel Jørgensen, ikke meget for. Han tager klagen med ophøjet ro, lyder det.

»Vi synes ikke, at det var rimeligt, at det var den enkelte afdeling, der skulle betale for, at vi laver en principiel juridisk afklaring,« siger han og fortsætter:

»Vi antager det for at være en meget principiel sag. Det var af samme årsag, at vi overhovedet besluttede os for at anke til at starte med.«

Det omdiskuterede hegn blev i november kendt ulovligt, da boligselskabet Bo-Vita tabte en sag mod Planklagenævnet. Nævnet havde stadfæstet et påbud fra Københavns Kommune om at fjerne hegnet. Det blev opført i 2014 som erstatning for en brandbom, cykelstativer og en betonblomsterkumme.

Ifølge Bo-Vita har man blot videreført den allerede eksisterende afspærring, da man opførte hegnet. Men ifølge kommunen skal hegnet anses for at være en ændring, der dermed skal følge planloven.

Hegnet ved Det hvide snit afholder fodgængere fra at bruge stien rundt om boligerne.
Hegnet ved Det hvide snit afholder fodgængere fra at bruge stien rundt om boligerne.
Vis mere

Steffen Boel Jørgensen fortæller, at han undrer sig over klagen.

»Det er en byrde for alle, for det er noget, vi vurderer, har generel interesse. Rent formelt er det sådan, at ansvaret for forretningen og virksomhedens ledelse i sidste ende hviler på organisationsbestyrelsen. Det er derfor også her, at beslutningerne skal træffes,« siger han og fortæller, at det er forventningen, at advokatregningen bliver dækket af selskabets retshjælpsforsikring.

»Jeg forventer ikke, at der kommer en udgift for organisationen. Hvis der gør, bliver det i hvert fald på under 100.000 kroner,« siger han.

Er der grund til, at beboere under Bo-Vita skal være bekymrede for at skulle betale højere husleje som følge af anken?

»Nej, tværtimod skulle de være bekymrede, hvis vi ikke ankede. Hvis vi ikke gik ind og varetog afdelingernes interesser, når der er begivenheder, som en afdeling ikke selv ville kunne klare, så ville vi overlade afdelingerne til deres egen skæbne,« siger Steffen Boel Jørgensen.