Iltsvind i det danske farvand er et stort problem, og alt tyder på, at problemet kun vokser.

»ltsvind er den ultimative konsekvens af de mange næringsstoffer, der kommer til de indre danske farvande. Videnskabeligt er det spændende at følge, men for vores havmiljø er det en katastrofe.«

Sådan lyder de indledende ord fra  seniorrådgiver ved instituttet, Jens Würgler Hansen, i pressemeddelelse udsendt af Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

Han er manden bag en ny rapport, hvor man kan læse, at et areal større end Fyn – eller godt 3.500 km² havbund – i september var ramt af iltsvind. Arealet er godt 40 procent større end i samme periode sidste år.

Ved et kraftigt iltsvind frigiver havbunden den stærkt giftige svovlbrinte, der slår fisk højere oppe i vandet ihjel.
Ved et kraftigt iltsvind frigiver havbunden den stærkt giftige svovlbrinte, der slår fisk højere oppe i vandet ihjel. Foto: Helene Munk Sørensen / Aarhus Universitet
Vis mere

Iltsvind betyder i sidste ende, at dyr og planter ved havbunden dør. Og det kan tage meget lang tid før tilstanden atter bliver normal, forklarer Jens Würgler Hansen.

»Jeg tror, problematikken ville blive taget meget mere alvorligt, hvis dyr og planter døde på land. Under vandet er det ikke synligt, og iltsvind er desværre en abstrakt ting for rigtig mange af os,« siger han.

Iltsvindet i september 2022 er det tredje største, der er registeret siden 2008 og er næsten på det niveau, der var gældende i perioden fra 1989 til 2009.

Iltsvind opstår, fordi kvælstof og fosfor på grund af nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden. Jo mere nedbør jo større udvaskning af kvælstof og fosfor.