»Jeg er rystet.«

Sådan siger Mikkel Salling Holmgaard, stifter af det private initiativ 'The Back To Life Project', der hjælper mennesker tilbage til livet efter alvorlig ulykke eller sygdom. Han kæmper lige nu for, at en handicappet 15 måneder gammel baby og andre, der har brug for genoptræning, får lov at træne alt det, de ønsker.

»Vi tilbyder vores brugere al den træning, de har brug for og kan klare. De skal ikke høre fra os, at tiden er gået. Det har vist sig at have en enorm effekt – alene de sidste fire måneder har vi haft fire personer, som har rejst sig fra deres kørestol,« siger han.

Lily på 15 måneder er en af de personer, som projektet har hjulpet med intensiv træning. Fra at have trænet hver 14. dag har hun de seneste to måneder med hjælp fra 'The Back To Life Project' trænet hver dag.

Resultaterne har været overvældende gode, og Lily kan nu selv sidde uden at miste balancen og gribe ud efter ting.

Mikkel Salling Holmgaard, stifter af 'The Back to Life Project'. Foto: Rasmus Skaftved.
Mikkel Salling Holmgaard, stifter af 'The Back to Life Project'. Foto: Rasmus Skaftved.
Vis mere

Mikkel Salling Holmgaard har haft svært ved at forstå kommunens prioritering – også selv om hjælpen nu er intensiveret, så Lily i stedet får tilbudt træning en gang om ugen fra kommunen.

»Jeg er rystet over, at Lily kun har fået hjælp hver 14. dag, når forskning tyder på, at det er vigtigt at træne dagligt. Det forstår jeg ikke, at vi anerkender som samfund. Det kan jo kun gå i retning af, at hun vil kunne få et normalt liv,« siger Mikkel Salling Holmgaard.

Hverken rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Mai-Britt Iversen eller rådmand for Ældre- og Handicapudvalget Jørgen Hein ønsker at kommentere den konkrete sag over for B.T.

Mai-Britt Iversen har 'ikke mulighed for interview', mens Jørgen Hein siger:

Fysioterapeut Pernille fra 'The Back to Life Project' træner her med Lily. Foto: Rasmus Skaftved.
Fysioterapeut Pernille fra 'The Back to Life Project' træner her med Lily. Foto: Rasmus Skaftved.
Vis mere

»De har fået masser af hjælp og træning, og det er godt for familien, at Mikkel vil hjælpe dem.«

Genoptræning er kommunernes største udgiftspost og Danmarks tredjestørste udgiftspost, kun overgået af sundhed og uddannelse. Beregninger og arbejdet fra 'The Back To Life Project', der har eksisteret i fem år og primært hjælper borgere i Aalborg Kommune, tyder dog på, at udgifterne kan halveres.

Fra 1. januar er det planen, at 'The Back To Life Project' forlader Aalborg og de borgere, projektet hidtil har hjulpet.

»Kommunen har ingen interesse i at tilbyde mere fyldestgørende genoptræning til dens borgere. De har en større interesse i at holde prisniveauet unaturligt højt. Men vi nægter at tage højere priser fra kommuner, forsikringsselskaber og andre parter, end hvad ydelsen egentlig koster,« siger han.

Louise Viholm og Mikkel Møller Raal er bekymrede for deres datters fremtid og for, hvor meget træning hun kan få. Foto: Rasmus Skaftved.
Louise Viholm og Mikkel Møller Raal er bekymrede for deres datters fremtid og for, hvor meget træning hun kan få. Foto: Rasmus Skaftved.
Vis mere

Aalborg Kommune afviser dog over for B.T., at det skulle være tilfældet.

»Hvis vi kan spare penge, vil vi selvfølgelig altid bruge et tilbud, der er billigere,« siger Jørgen Hein.

Han afventer lige nu svar på en rapport, der evaluerer resultaterne fra en firemåneders forsøgsordning i kommunen med borgere, der har fået træning fra 'The Back To Life Project'. Rapporten er klar 12. december.

Indtil da ønsker Jørgen Hein ikke at kommentere, om det er en god idé, at projektet bliver i byen.

Lily har brug for ekstra hjælp, hvis hun skal lære at gå og tale i fremtiden. Foto: Rasmus Skaftved.
Lily har brug for ekstra hjælp, hvis hun skal lære at gå og tale i fremtiden. Foto: Rasmus Skaftved.
Vis mere

»Vi kan jo ikke bare smide penge i hovedet på ham. Vi skal se dokumentationen for, at borgerne er blevet mere selvhjulpne ved Mikkels hjælp,« siger han.

Arbejdet fra 'The Back To Life Project' er dog allerede dokumenteret af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) i en anden rapport, men disse resultater forholder politikerne sig ikke til.

I 2018 har 'The Back To Life Project' rådgivet 200 borgere i deres genoptræningsforløb, og de har leveret intensiv genoptræning til 60 borgere samt supplerende genoptræning til 100 borgere fra hele landet.

Hvor deres nye 'hjemmebane' bliver, er endnu uvist.

Onsdag den 12. december kan du stille spørgsmål til Lilys mor, Louise Viholm, på B.T.s Facebook-side kl. 9.00. Her vil vi debattere, hvor meget genoptræning en kommune egentlig bør tilbyde et handicappet barn.