Over halvdelen af alle voksne, der har forhøjet blodtryk, ved enten ikke, at de har det eller bliver fejlbehandlet. 

Hvis flere vidste det og bliver behandlet, kan man ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO redde 75 millioner menneskeliv årligt på verdensplan.

Det viser en ny undersøgelse fra WHO.

Helt præcist, 4 ud af 5 personer, der lider af forhøjet blodtryk, ved enten ikke, at de har det eller bliver ikke behandlet korrekt.

Forhøjet blodtryk er ifølge WHO en ret almindelig, men dødelig tilstand. Det kan nemlig forårsage slagtilfælde, nyreskader, hjertesvigt, hjerteanfald og mange andre sundhedsproblemer.

Mere end 1.000 dør hver time
WHO konkluderer i den nye undersøgelse, at man årligt på verdensplan kan redde 76 millioner menneskeliv, hvis man opdagede og behandlede forhøjet blodtryk tilstrækkeligt.

»Hver time dør mere end 1.000 mennesker af slagtilfælde eller hjerteanfald. Langt de fleste af dem er forårsaget af forhøjet blodtryk, som kunne have været forebygget,« siger Dr. Tom Frieden, der er præsident og administrerende direktør for Resolve to Save Lives i WHO's pressemeddelelse om studiet.

WHO opfordrer til at prioritere forebyggelse, tidligere påvisning og mere effektiv behandling af forhøjet blodtryk, som skal tilbydes i alle lande på det primære sundhedspleje niveau. Det vil sige den pleje, der er ude i kommunerne, almen praksis, privatpraktiserende speciallæger med mere.

Stillesiddende arbejde og fastfood
I Danmark lider cirka 1 million mennesker af forhøjet blodtryk og ifølge Hjerteforeningen ved cirka 30 procent af dem ikke, at de har det.

»Nu samler WHO et globalt overblik, hvor vi især kan se, at lande, som har fået mere stillesiddende arbejde og mere fastfood end for 30 år siden, gradvist har ændret livsstil, » siger speciallæge og professor fra Aarhus Universitetshospital Niels Henrik Buus til DR.

»Det er ikke meget motion, man skal dyrke, før det har en positiv effekt på forhøjet blodtryk. Fodbold en gang om ugen kunne være et godt bud på en aktivitet, der kan hjælpe rigtig mange mennesker, » forklarer han.

Forebyg med kost
Hjerteforeningen anbefaler, at man i kombination med en aktiv livsstil også spiser sund og varieret mad.

»Du behøver dog hverken at kaste dig over daglige rødbede drikke eller specielle varer som quinoa, hibiscus te, dragefrugt eller kefir for at opnå et sundt blodtryk,» siger ernæringsfaglig konsulent Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.

Ifølge Hjerteforeningen kan man forebygge forhøjet blodtryk ved helt almindelig hverdagsmad. De officielle kostråd er blandt andet 600 gram frugt og grønt om dagen. De anbefaler også at skære ned på sukkerholdige fødevarer og salt.