Du holder i lyskrydset på din cykel, og der er rødt. Hvad gør du?

Sandsynligheden for, at du alligevel foretager et højresving trods det manglende grønne signal er stor.

I hvert fald ifølge en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring. For her viser resultatet, at lige knap hver anden danske cyklist er klar til at bryde loven og dreje til højre.

I undersøgelsen er 1.066 repræsentativt udvalgte danskere blevet stillet følgende spørgsmål: 'Kunne du finde på at dreje til højre for rødt lys, på cykel, selvom det ikke er tilladt?' Her fordelte svarene sig på følgende måde:

  • 44,4 procent: Ja, men kun hvis der ikke er anden trafik.
  • 2,3 procent: Ja, uanset om der er anden trafik eller ej.
  • 49,5 procent: Nej.
  • 3,7 procent: Ved ikke.

Af pressemeddelelsen fra Gjensidige Forsikring fremgår det videre, at hver sjette dansker i undersøgelsen tror, at det faktisk er tilladt at dreje til højre selv om det er rødt.

Og der er netop i denne uge – samt selvfølgelig i alle andre – god grund til at læse op på trafikloven for bløde trafikanter som cyklister. Politiet har således meldt ud, at man frem til på søndag vil have særligt fokus på de tohjulede trafikanter i særlige kontroller over hele landet.

Til gengæld mener syv og ti i undersøgelsen, at der ikke burde være noget at komme efter for ordensmagten, hvis man skulle dreje til højre på cyklen, selv om der er rødt.

Så mange mener nemlig, at sådan en handling burde være lovlig.

Det advares der dog mod fra skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild:

»Denne type lov er til for at beskytte cyklister mod at komme til skade, og sætte dem i så få potentielt farlige situationer som muligt. Cyklister er bløde trafikanter og derfor også mere sårbare i trafikken. Jeg kan godt forstå, at mange synes, det vil være lettere at komme frem på cykel, hvis de kan dreje til højre for rødt,« siger han:

»Men hvis man sætter det fri ved alle lyskryds, risikerer vi også, at flere cyklister end normalt kommer i uheld. Derfor kan det være bedst, hvis det kun er udvalgte lyskryds, hvor forholdene er passende, det skal være lovligt.«