Det er en populær plante i danske haver, men du bør undgå at købe den, siger en forening for haveejere nu. 

Nonprofit-foreningen Haveselskabet har de senere år fået flere og flere henvendelser fra frustrerede haveejere, som oplever problemer med planten buksbom.

Planten, som står i tusindvis af haver, er kendt for at kunne formklippes på mange måder; for eksempel som en tæt hæk, kugler eller andre figurer.

Men flere år med sygdom og nu også et nyt skadedyr betyder, at Haveselskabet helt fraråder den.

»Vi har i en del år døjet med to forskellige alvorlige svampesygdomme hos buksbom, som får planterne til at visne,« oplyser fagredaktør Louise Møller i en pressemeddelelse fra Haveselskabet.

»De seneste år er der så også kommet et nyt skadedyr – buksbomhalvmøl – til Danmark, som desværre bliver mere og mere udbredt, og som efterlader planterne afpillede og uden blade. Vi får flere og flere henvendelser i vores haverådgivning fra frustrerede haveejere, som har problemer med buksbom.«

Møllarverne klækker i maj-juni, og foreningen får i den periode flere henvendelser om ugen fra haveejere, som har brug for hjælp, lyder det.

Møllene er et problem for planten, fordi deres laver ødelægger bladene.

»De spiser rub og stub, så planten ser helt forfærdelig ud,« bemærker Louise Møller.

Problemerne med det 'nye' møl, som kommer fra Asien, skyldes, at Danmark importerer planterne fra udlandet. Trods strenge krav til plantesundhed er det næsten umuligt at se, om der er æg på bladene, når de sendes til Danmark, oplyser Haveselskabet.

Foreningen anbefaler nu alternativer til buksbom: Nåleplanten taks, japansk kristtorn, thuja eller rododendron-sorten bloombux.