Mandag har flere tusinde elever fra gymnasier landet over valgt at boykotte undervisningen på grund af Undervisningsministeriets nye fraværsregler.

I fremtiden vil eleverne nemlig blive noteret som fraværende for hele lektionen, hvis de kommer bare ét minut for sent.

Får eleverne for meget fravær, kan deres SU blive taget fra dem, og i værste fald risikerer de at blive smidt ud af gymnasiet.

De nye regler vækker vrede og frustration hos landets gymnasieelever, og flere elever har derfor besluttet at strejke fra undervisningen mandag.

Elever landet over har brugt mandagen på at lave bannere og sange under strejken. Her en plakat fra Aurehøj Gymnasium.
Elever landet over har brugt mandagen på at lave bannere og sange under strejken. Her en plakat fra Aurehøj Gymnasium. Foto: Edith Buch Prodica
Vis mere

En af dem er Emma Josephsen fra 2.M på Rødovre Gymnasium.

»Reglerne betyder bare, at flere elever vil blive væk fra hele undervisningstimen, selvom de kun er to minutter forsinket. Det kan de jo lige så godt, når de alligevel får 100 procent fravær for lektionen. Det er utrolig demotiverende,« siger Emma Josephsen.

Mandag morgen valgte hun og Rødovre Gymnasiums øvrige elever at samle sig i skolens aula, hvor de laver bannere, protestsange og andre fælles aktiviteter for at gøre opmærksom på deres utilfredshed over de nye regler.

Lignende aktiviteter har fundet sted på blandt andre VUC og HF i Aalborg, Gefion Gymnasium i København, Albertslund Gymnasium, HHX og HTX i Holstebro og på Aurehøj Gymnasium i Gentofte.

På Aurehøj Gymnasium i Gentofte har eleverne mandag barikaderet gangen ind til læreværelset, så lærerne ikke kan komme ud til klasselokalerne og afvikle undervisningen.
På Aurehøj Gymnasium i Gentofte har eleverne mandag barikaderet gangen ind til læreværelset, så lærerne ikke kan komme ud til klasselokalerne og afvikle undervisningen. Foto: Edith Buch Prodica
Vis mere

Eftersom det forventes, at lærerne afvikler deres undervisning som planlagt, har eleverne flere steder dannet blokader, så lærerne fysisk er forhindret i at undervise som planlagt.

Det har de blandt andet gjort på Aurehøj Gymnasium, fortæller Edith Buch Prodica fra 2.S:

»Vi har blokeret gange ved lærerværelset, så lærerne ikke kan komme ud til klasselokalerne og notere fravær,« fortæller Edith Buch Prodica og uddyber, at lærerne har forskellige holdninger til strejken:

»Nogen af dem vil jo bare gøre gennemføre deres undervisning, og derfor har de også noteret fravær her til formiddag, før vi blokerede lærerværelset, men der er også nogen, som har valgt at se igennem fingrene med, at klasselokalet næsten er tomt.«

Også hos VUC og HF i Aalborg er lærerne blevet spærret inde på lærerværelset, mens strejken står på i skoletiden. I mellemtiden laver eleverne lektier, fortæller Casper Brix Sørensen:

»En del af demonstrationen er, at vi ikke ønsker at gå glip af undervisning, men det føler vi, at vi vil blive tvunget til med de nye regler. Mange af os bor langt væk fra skolen og er afhængige af offentlig transport, så det bliver hurtigt til utrolig meget fravær, hvis bussen bliver fem minutter forsinket,« fortæller Casper Brix Sørensen fra 1.K på Aalborg HF.

Ifølge de nye regler vil eleven også blive noteret som 100% fraværende, hvis man for eksempel forlader undervisningen fem minutter før tid for at komme til læge eller studievejleder.

Tidligere har gymnasierne selv bestemt, hvordan fravær registreres, men med de nye regler skal det være muligt at sammenligne fraværsprocenten på tværs af skolerne, og derfor skal registreringen være ens.

Eleverne fortæller, at de godt forstår, at de skal møde til tiden, men at det nye regler er for firkantede.

»Selvfølgelig skal vi lære at komme til tiden. Det skal vi jo uanset hvad, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet, men det er urimeligt, at vi skal noteres som fraværende, hvis vi ikke kan komme til tiden. Du bliver jo heller ikke trukket i løn, hvis du kommer fem minutter for sent på job,« siger Benjamin Jensen fra Holstebro Handelsgymnasium.