Bølgerne gik højt, da rapperen Nikoline lørdag gæstede P1-programmet 'Shitstorm'.

»De spildte min lørdag på deres bullshit og fik penge for det, og jeg er ikke sikker på, det var klart for alle lyttere derude, hvor meget de sked på vores aftale om min deltagelse,« fortæller hun til B.T. i et e-mail-svar.

Der var egentlig lagt op til et helt almindeligt ikke-kritisk interview, som skulle handle om reaktionerne på Nikolines nye sang 'Sut min klit' og musikvideo, der kom sammen med den. Formålet var at forholde rapperen til folks reaktioner.

»Vi havde ikke planlagt et kritisk interview med hende. Vi havde planlagt at dykke ned i og forholde os til, hvilke reaktioner hun har fået, og hvordan hun vælger at håndtere dem,« forklarer Mads Aagaard, der sammen med Abdel Aziz Mahmoud er vært på programmet.

Musikeren Nikoline er kunstner og feminist.
Musikeren Nikoline er kunstner og feminist. Foto: Sara Gangsted
Vis mere

Nikoline blev landskendt, da hun ifølge flere politikere simulerede drab på danske toppolitikere i en video og efterfølgende blev skarpt kritiseret af Dansk Folkeparti, der ville have politiet på sagen.

Denne gang er det religion og kønsforskrækkelse, der står for skud. Videoen er lavet med det formål at gøre op med sexisme, og alle, der medvirker, er aktivister, der hver især har sin egen sag under den paraply.

Brud på interviewaftalen?

Da Mads Aagaard valgte at introducere lytterne til Nikoline og hendes musik med ordene 'Ifølge Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen er det den kvindelige Breivik, vi har fået i studiet', så vendte stemningen.

Foto: Sara Gangsted
Vis mere

»Jeg sagde klart og tydeligt, at jeg ikke ville smides i en Alex Ahrendtsen-kontekst, for den person har ingen relevans for min musik. Alligevel er det akkurat det, Mads Aagaard gør ved at introducere mig med det der latterlige ‘Hun er en kvindelig Breivik’-citat,« forklarer hun.

Det var altså ifølge hende svært ikke at blive vred og arrogant. Hun følte, at hun var blevet introduceret som massemorder.

Hverken Mads Aagaard eller Abdel Aziz Mahmoud mener, at de har brudt aftalen. De havde lavet en klar aftale med rapperen, som vidste, hvad interviewet gik ud på.

»Vi har ikke lavet en aftale med Nikoline om, at vi ikke ville citere Alex Ahrendtsen i programmet. Generelt må alle mennesker komme til orde i 'Shitstorm' på P1. Desuden bruger vi Ahrendtsens citat til at introducere Nikoline og beskrive for P1-lytteren, hvilke reaktioner hendes musik har frembragt indtil nu, og de spørgsmål, vi stiller hende efter introduktionen, handler ikke om Ahrendtsens kritik,« svarer Mads Aagaard.

Mere dårlig stemning

Cirka otte minutter inde i interviewet intensiveres den dårlige stemning yderligere, da Abdel Aziz Mahmoud ender med at få nok af den unge rapper.

»Jeg tror sgu ikke, vi gider have dig herinde mere. Jeg synes, du er så uforskammet,« lyder det fra radioværten.

I retrospekt kan han godt se, at han nok burde have brugt en anden formulering.

»Jeg har aldrig prøvet at stoppe et interview på den måde, så jeg vidste ikke, hvordan man gør sådan noget, men når jeg ser tilbage på det, så ville jeg nok have holdt mig til ‘Tak, fordi du kom.’«

Dog synes de begge, at man nok godt kunne have stoppet interviewet lidt før.

»Det, jeg gerne ville lave om, er, at vi skulle have stoppet interviewet noget før. Det er ikke interessant for nogen at lytte til et skænderi,« siger Abdel Aziz Mahmoud, og Mads Aagaard fortsætter:

»Vi kunne have stoppet det før, men jeg er glad for, at vi gør alt, hvad vi kan, for at få hende til at være med på interviewet. Og vi er tilfredse med, at vi vælger at sige stop, når hun bryder den aftale, vi har lavet, og ikke vil svare på de spørgsmål, vi stiller.«

Luk røven

Nikoline forlader efter interviewet studiet med en afsluttende kommentar:

»Luk røven,« siger hun, efter Abdel Aziz Mahmoud kalder hendes kæreste 'spindoktor'.

Rapperen synes slet ikke, at værterne anerkender, at hendes udgivelse også har fået en del ros. Hun synes, det er ærgerligt, at de vælger kun at trække de negative reaktioner frem i lyset.

»Alt i alt virkede de totalt uforberedte, så jeg følte bare, at de spildte min tid, imens de fik penge for det. Der er overvejende positive reaktioner på videoen, og de prøver så at lave et program, der får det til at ligne, at jeg er i shitstorm.«