Lyt til artiklen

Lagkagehusets kunder på Sjælland har intetanende købt brød og kager produceret under snavsede forhold.

Siden foråret har Fødevarestyrelsen gentagne gange konstateret problemer med rengøringen på Lagkagehusets centralbageri i Brøndby.

Fødevarestyrelsen har fotodokumenteret hygiejneforholdene under begge kontrolbesøg.

B.T. har fået aktindsigt i fotodokumentationen fra den ene af de to kontroller og kan nu afsløre billederne af de beskidte forhold.

Billeder taget under et kontrolbesøg 18. maj i Lagkagehusets centralbageri i Brøndby. Foto: Fødevarestyrelsen
Billeder taget under et kontrolbesøg 18. maj i Lagkagehusets centralbageri i Brøndby. Foto: Fødevarestyrelsen
Vis mere

Billederne stammer fra et kontrolbesøg tilbage i maj, hvor Lagkagehuset fik en anmærkning for mangelfuld rengøring og sjusk med fødevarehygiejnen.

Fødevarestyrelsen skriver i deres kontrolrapport, at der var »mørke plamager og rester af dej og lignende« på stofhætter, der var trukket over stikvogne.

De snavsede stofhætter var i berøring med færdigvarer eller delvis færdige produkter, som var klar til at blive transporteret ud til kædens butikker på Sjælland.

»Vores vurdering er, at de her stofhætter ikke er blevet jævnligt rengjort. De ser nussede ud,« siger Jakob Munkhøj Nielsen, fødevarechef i Fødevarestyrelsens kontrolenhed i København, til B.T.

Der lå blandt andet kage opbevaret bag de beskidte stofhætter. Foto: Fødevarestyrelsen
Der lå blandt andet kage opbevaret bag de beskidte stofhætter. Foto: Fødevarestyrelsen
Vis mere

Fødevarestyrelsen indskærpede over for Lagkagehuset, at alle redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, skal holdes ordentlig rene og om nødvendigt desinficeres.

»Forbrugerne kan risikere at blive syge, hvis der overføres sygdomsfremkaldende bakterier eller fremmedlegemer til fødevarer,« siger Jakob Munkhøj Nielsen.

Da Fødevarestyrelsen i slutningen af august fulgte op med et nyt kontrolbesøg, var der igen store problemer med rengøringen - bare på andre områder.

Ifølge kontrolrapporten voksede der en »cirka tre centimeter lang grøn spire« på en rugbrødsmaskine i bageriet.

»Det er virkelig ærgerligt, at vi er havnet i denne her situation. Vi vil gerne have været det foruden,« har Lagkagehusets driftschef tidligere udtalt til B.T. Foto: Fødevarestyrelsen
»Det er virkelig ærgerligt, at vi er havnet i denne her situation. Vi vil gerne have været det foruden,« har Lagkagehusets driftschef tidligere udtalt til B.T. Foto: Fødevarestyrelsen
Vis mere

Kontrolrapporten beskriver også, at der var »store mørke plamager« og »ansamlinger af madrester, olie og lignende« på bag- og indersiden af rugbrødsmaskinen.

Samtidig blev der fundet »en koncentration af bananfluer« i rugbrødsafdelingen.

Da Lagkagehuset allerede i foråret havde fået indskærpet, at de skulle stramme op på rengøringen, udløste det en bøde på 20.000 kroner.

»Hvis en fødevarevirksomhed overtræder reglerne gentagne gange inden for samme lovgivningsområde og inden for en toårig periode, vil det normalt resultere i en bøde,« siger Jakob Munkhøj Nielsen.

De snavsede stofhætter var i berøring med færdigbagte varer, der skulle transporteres. Foto: Fødevarestyrelsen 
De snavsede stofhætter var i berøring med færdigbagte varer, der skulle transporteres. Foto: Fødevarestyrelsen 
Vis mere

B.T. interviewede tidligere på måneden Lagkagehusets driftschef, Aske Krohn. Han forsikrede, at kæden tager fødevaresikkerheden alvorligt.

»Vi tager det super seriøst, og vi har efterfølgende haft vores tekniske team til at gennemgå alle maskinerne i vores produktion for at sikre, at de er rene,« sagde Aske Krohn.

»Hvis vi har den mindste mistanke om, at der er noget som helst i vores produktion, så sender vi ikke vores produkter på gaden,« tilføjede han.

B.T. har også søgt om aktindsigt i Fødevarestyrelsens fotodokumentationen fra det seneste kontrolbesøg sidst i august.

Styrelsen har dog givet afslag på B.T.s anmodning med henvisning til, at der først kan gives aktindsigt, når betalingsfristen for Lagkagehusets bøde er udløbet. Det vil sige 30 dage fra 29. august.

B.T. vil til den tid følge op på sagen.

Der var mørke plamager og rester af dej på stofhætterne. Foto: Fødevarestyrelsen
Der var mørke plamager og rester af dej på stofhætterne. Foto: Fødevarestyrelsen
Vis mere

Foto: Fødevarestyrelsen.
Foto: Fødevarestyrelsen.
Vis mere