Hunpanda i Zoologisk Have i København Mao Sun forventes at komme i brunst mellem lørdag og fredag i næste uge.

Pandaerne Mao Sun og Xing Er i Zoologisk Have i København har haft svært ved at finde melodien de sidste fire gange, hvor de er blevet sat sammen i håb om parring.

Derfor forsøger dyrepasserne sig i år med en ny strategi i håb om, at det vil gøre udslaget.

- Vi har de sidste fire år sat dem sammen udenfor ved lidt forskellige metoder. Det er gået bedre år for år, men vi kunne godt tænke os, at de endelig lykkes med at parre sig.

- Så i år lukker vi dem sammen i stalden. Det er noget, som vi har set fungere i andre zoologiske haver, siger dyrepasser i Zoologiske Have Rasmus Pedersen.

Tidligere år er Mao Sun og Xing Er blevet sat sammen i et udendørs anlæg, hvor gæster har kunnet følge pandaerne tilnærmelser, leg og bambusspisning helt tæt på. Det bliver ikke muligt i år.

Kun det faste personale vil have adgang til pandaerne. Det sker for, at bjørnene blot skal forholde sig til hinanden, og det de kender.

Hunpandaer er i brunst en eller to dage en enkelt gang om året. For Mao Sun nærmer de afgørende dage sig med hastige skridt.

- Mao Sun er begyndt at bade, hvilket hunpandaer gør i perioden op til brunsten, og så har vi også taget urinprøver hver dag. Det tyder på, at hun vil komme i brunst mellem lørdag og fredag (i næste uge, red.) på et tidspunkt, siger Rasmus Pedersen.

Før selve brunstperioden går ind, har Zoologiske Have forberedt flere initiativer, der skal hjælpe de to pandaer med at få parringen til at lykkes.

Blandt andet vil man for første gang afspille lyde fra parringer for hanpandaen Xing Er i dagene op til brunsten.

- Det er noget, som man har prøvet andre steder i Europa, hvor parringerne er lykkes, uden vi dog ved, om netop det gjorde udslaget. Om det kommer til at virke, er svært at sige, for vi kan ikke være i hovedet på dyrene, siger dyrepasseren.

Til trods for fire års fejlslagne parringsforsøg, krydses der i Zoologisk Have fingre for, at den nye strategi vil give pote.

- Vi tror altid på det, men om det lykkes i år er svært at sige. Men vi er fortrøstningsfulde, i forhold til at det hvert år er blevet lidt bedre, og nu prøver vi en metode af, som vi ved virker andre steder, siger Rasmus Pedersen.

Pandaerne kom til Danmark i 2019 fra Kina og er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører Kina, ligesom eventuelle unger gør det.

/ritzau/