En ny regnemodel bruger viden om danskernes adfærd til at forudsige, hvordan smitten vil sprede sig.

Et hold forskere på Niels Bohr Institut har i fællesskab udviklet en model, der på baggrund af danskernes adfærd kan regne ud, hvordan smitten med coronavirus vil brede sig i forskellige områder.

Forskerne benytter sig af data fra Danmarks Statistik. Det giver dem viden om, hvor og hvor mange danskerne bor sammen, hvordan de kommer på arbejde, og hvor mange man i gennemsnit har kontakt med hver dag.

Mathias Heltberg, postdoc ved Niels Bohr Institut, har været med til at lave modellen.

- Vi kan forudse smittespredningen - både som tiden går og også hvordan den udvikler sig i geografiske områder og lande, siger han.

Modellen kan give hint om, hvordan man bedst bekæmper forskellige typer udbrud af coronavirus.

- Hvis vi for eksempel har et udbrud i Aalborg, kan vi så lave en regional nedlukning eller nogle regionale tiltag uden at påvirke hele landet?, siger Mathias Heltberg.

Han understreger, at den nye model ikke er en magisk formular. Den kan for eksempel ikke forudsige, hvor meget smitte en given begivenhed kommer til at medføre.

- Det, vi kalder mikroevents eller små forsamlinger, er meget tilfældige af natur. Vi kan ikke bruge modellen til at forudsige, hvor mange der bliver smittet til en eller anden tandlægefest i Roskilde.

- Men med det testsystem, vi har i dag, kan vi bruge modellen til at fremskrive, hvor mange der vil blive smittet i forskellige områder, siger Mathias Heltberg.

Han forklarer, at det giver mulighed for at justere på forskellige tiltag. Modellen kan for eksempel give indblik i, om det giver mest mening at opjustere testkapaciteten eller at lukke ned for barer og restauranter.

- Det giver en grad af detaljer, som vi ikke tidligere har haft. Og det giver os mulighed for meget bedre at kunne vurdere effekten af forskellige tiltag over for hinanden.

/ritzau/