Føler du dig træt? Sådan helt ind i knoglerne? Så er du måske lige blevet mor og får knap sovet fire sammenhængende timer om natten.

Men fortvivl ikke. En række forskere fra Aarhus Universitet vil nu undersøge, hvordan det påvirker hjernen at blive forældre.

Der findes nemlig ingen studier, som viser, hvordan vi bliver påvirkede. Derimod kan man finde en masse udokumenterede artikler om det på nettet, fortæller Angus Stevner, der er post.doc. ved Music in the Brain på Aarhus Universitet til TV2 Østjylland.

»Vi vil gerne bidrage med objektiv viden om, hvad der sker med os, når vi bliver forældre,« siger han til tv-stationen.

Børn er dejlige, men de ødelægger desværre ofte nybagte forældres søvn.
Børn er dejlige, men de ødelægger desværre ofte nybagte forældres søvn. Foto: niels ahlmann olesen
Vis mere

Forskerne vil undersøge, om der er en grænse for, hvor meget man kan gå på kompromis med søvnen. De har været i gang med projektet i lidt over et halvt år og søger nu flere nybagte mødre som testpersoner.

Testpersonerne får et armbånd på, der måler, hvor god deres søvn er, og så bliver de scannet én gang i løbet af en periode på tre uger. Der er ifølge Angus Stevner ingen risiko forbundet med at deltage i projektet.

»Helt grundvidenskabeligt er vi i interesseret i den periode i livet, da størstedelen af os gennemgår den. Vi ved, at hjernen tilpasser sig forskellige faser i livet, og man har tidligere undersøgt, hvordan andre skelsættende begivenheder påvirker hjernen, for eksempel soldaters hjerner før og efter krig,« siger han.