Forestillingen om, at det kun er den yngre del af befolkningen, der har en aktivt sexliv, holder ikke stik. Tværtimod viser en ny, større undersøgelse, at langt de fleste ældre mellem 60 og 75 år stadig er seksuelt aktive. Det kommer bag på forskerne bag undersøgelsen, skriver Videnskab.dk.

»Vi blev meget overraskede, og det er jo lidt interessant. Der hersker mange fordomme om ældre som værende ikke-seksuelle væsner. I film og medier ser vi dem strikke sokker. Vi ser dem ikke dyrke sex. Det er reserveret til de unge og pæne. Vi forskere lider nok lidt af de samme fordomme,« fortæller Bente Træen, der er professor på Psykologisk institut på Universitetet i Oslo i Norge og førsteforfatter på studiet, til Videnskab.dk.

Det nye studie har undersøgt ældres sexliv hos næsten 4.000 personer fra Danmark, Norge, Belgien og Portugal.

Det er de nordiske lande, der topper i resultaterne. Eksempelvis har ældre danske kvinder et mere aktivt sexliv end i de andre lande.

De ældre danske kvinder er desuden de mest tilfredse med deres sexliv på tværs af alle nationaliteter i undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at ni ud af ti danske mænd og næsten otte ud af ti danske kvinder i aldersgruppen 60-75 år er seksuelt aktive. Det er ifølge Bente Træen et højere antal end forventet.

Hun tilskriver deres overraskelse, at der generelt er mangel på forskning indenfor emnet.

Forskere peger på, at det store seksuelle aktivitet kan skyldes flere ting.

Den nye generation af de ældre er fra 68'er-generationen, hvor de ældre er mere seksuelt frigjorde.

Derudover er der det medicinske aspekt.

Ifølge klinisk lektor og ledende overlæge på Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital Astrid Ditte Højgaard er der i dag en langt større accept af medicin, der gør sexlivet hos ældre nemmere.

»Det er ikke længere så tabubelagt at få medicinsk behandling for ting, der har direkte indflydelse på sexlivet. Det kan eksempelvis være Viagra eller andet potensfremkaldende medicin eller kvindelige kønshormoner, hvis man eksempelvis har skedetørhed,« siger Astrid Ditte Højgaard til DR.