I en række programmer stiller en DR-journalist spørgsmål, som reelt er lavet af blandt andre videnskabsfornægtere. Professor har sendt klage til DR.

»Dybt problematisk«, »et overgreb«, »jeg ser ingen forskel på DR og Fox News«.

Danske forskere er i oprør over den nye programserie Ellen Imellem på DR’s webkanal for unge, P3. Det skriver Videnskab.dk.

I programserien skal en gæst besvare kritiske spørgsmål fra en journalist.

Hvad gæsten ikke ved er, at spørgsmålene reelt kommer fra en skeptiker, der gemmer sig i et andet lokale. Skeptikeren fortæller i journalistens øresnegl, hvordan det næste spørgsmål til gæsten skal lyde.

I seriens første program sidder journalisten over for astronomiprofessor fra Københavns Universitet Anja C. Andersen.

Programmet handler om, hvorvidt Jorden i virkeligheden er flad. Stik modsat hvad Anja C. Andersen tror, kommer spørgsmålene altså ikke fra DR’s journalist, men fra en ’flat earther’.

Flat earthere er overbeviste om, at al etableret naturvidenskab er totalt på vildspor, når den fortæller os, at Jorden er rund.

»Hvordan har du det med, at navnet NASA er så tæt på ’nazi’?« lyder første spørgsmål, som journalisten stiller fra den skjulte flat earther Ole Lochmann.

Anja C. Andersen er rystet over, at udsendelsen har vist sig at være noget helt andet, end hun oplever at have fået fortalt af journalisten, før programmet blev optaget.

»Jeg er faktisk lidt oppe i det røde felt, for jeg synes, jeg er blevet misbrugt til at sprede ’fake news’ til unge mennesker,« fortæller Anja C. Andersen, da Videnskab.dk fanger hende på telefonen.

»DR kunne jo bare have sagt, 'vi vil gerne have jer to i tale', og så kunne jeg have taget stilling til, om jeg vil bruge min tid og troværdighed på det,« siger Anja C. Andersen, der har skrevet en klage til DR, hvor hun anmoder om at de tager programmet af sendefladen.

DR gør over for Videnskab.dk opmærksom på, at Anja Andersen havde fået at vide, at programmet ville have satiriske elementer.

Andre forskere er lige så harme som Anja C. Andersen.

På Twitter har museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, givet udtryk for sin forargelse over de første programmer, der også byder på Enhedslistens Pernille Skipper, der intetanende debatterer med en abortmodstander.

Professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet fortæller på Twitter, at han generelt går ind for kritisk tilgang, men at DR's program er over stregen.

Over for Videnskab.dk kalder professor Maja Horst interviewet med Anja C. Andersen for »et overgreb«.

»Selve præmissen for programmet er forkastelig,« mener Maja Horst, professor i forskningskommunikation på Danmarks Tekniske Universitet.

Et spørgsmål, der går igen fra forskere, Videnskab.dk har talt med er: Hvorfor laver DR overhovedet de her programmer?

Pointen er ifølge DR at engagere unge mennesker i vigtige samfundsdagsordener og aktuelle emner, som fylder i deres liv.

Et vigtigt element for at nå ind til de unge er satire, fortæller redaktionschef i DR Ung, Jonas Delfs.

Jonas Delfs kan sagtens forstå Anja C. Andersens overraskelse over, at programmet har en anden tilgang, end hun havde forventet. Men redaktionschefen understreger, at professoren var blevet tydeligt informeret om, at satire var et vigtigt element af interviewet om fladjordteorien.

»Hvis man ikke ønsker at deltage i et program med satiriske elementer, kan man jo styre uden om det.«

»Jeg må indrømme, at jeg er noget overrasket over, at det her er reaktionen fra det videnskabelige miljø. Det virker til, at det at blive sat ind i kontekst, som måske er utraditionel, er meget svært,« siger Jonas Delfs til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ:*
Jeg besøgte en Flat Earth-konference: Her er, hvad jeg lærte

Fire råd: Sådan taler du med en konspirationsteoretiker