Ørnsbo var kendt for sin vrede og samfundsrevsende stemme, der kombineret med et stort talent gav genlyd.

Forfatteren Jess Ørnsbo er afgået ved døden efter længere tids sygdom - 86 år.

Det oplyser forlaget Gyldendal.

Han var landets mest spillede dramatiker i 90'erne og revsede stadig danskerne med sit aggressive ordlokomotiv trods sin fremskredne alder.

Den vrede digter, forsmået modernist og gammel gnaven mand. Den danske forfatter og digter Jess Ørnsbo er blevet kaldt mangt og meget gennem sin litterære karriere.

Han har været kendt for sin groteske og samfundsrevsende absurdisme, som er uden modstykke i moderne dansk litteratur.

At blive beskrevet som den vrede mand generede ikke Ørnsbo, fortalte han Jyllands-Posten i 2017.

- Jeg er født satiriker, og satirikere får aldrig nogen venner. Alle - lige fra det yderste højre til det yderste venstre - hader satirikeren, indviede han journalisten i iført lædervest og et glas rosévin i hånden fra sit hjem i Viby Sjælland.

I 2016 var han aktuel med bogen "Sidste udkald".

Her fortæller han i digte og i prosatekster om, hvordan det var at vokse op med en tavs kartoffelhandler på Vesterbro og om sin studietid i Polen i 1950'erne.

Kort før nytår sidste år udgav han digtsamlingen "33 digte" og skrev sig dermed ind i historien som Danmarks måske ældste digter.

Jess Ørnsbo debuterede som 28-årig i 1960 med "Digte" og satte sig straks fast på den danske kulturnethinde med et sjældent set sarkastisk sortsyn. Dér sad han lige siden.

Hans lyrik har længe haft plads i det danske gymnasiepensum, ligesom hans dramatik er blevet opført på Det Kgl. Teater. Stykket "Majonæse" fra 1988 er sågar indlemmet i den store Kulturkanon fra 2006.

Han har modtaget adskillige priser, blandt andet Danske Dramatikeres Hæderspris i 1989 og er desuden tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Han efterlader sig sin kone, forfatteren Dorrit Willumsen, og deres fælles søn, Tore Ørnsbo.

/ritzau/