Elpriserne nærmer sig historiske højder. Ifølge forbrugerøkonom kan prisen stige yderligere.

Elpriserne i Danmark er tæt på at nå sit højeste niveau nogensinde.

Data fra elbørsen Nord Pool viser, at priserne kun en gang tidligere - i 2010 - har været højere, end de er i dag. Det skriver Berlingske.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er selvstændig forbrugerøkonom, er der ikke udsigt til, at priserne falder.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vi får billigere elpriser lige med det samme.

- Tværtimod, så er elpriserne på et højt niveau lige nu, og vi skal nok ruste os til, at det kan blive endnu højere, når vi går efteråret i møde, siger hun.

Det skyldes ifølge Ann Lehmann Erichsen en kombination af mange ting, der skaber "den perfekte dårlige storm".

Blandt andet hænger gas- og elpriserne sammen. For tiden er også gaspriserne tårnhøje, fordi udbuddet af gas er faldet drastisk siden Ruslands angreb på Ukraine.

Derudover har kulkraftværker i Tyskland, som blandt andet producerer el til Danmark, svært ved at få leveret kul i øjeblikket.

- Vi lever i en tid med mange usikkerhedsfaktorer. Blandt andet krigen i Ukraine, leveringsproblemer og transportproblemer. Det er elementer i den her giftige cocktail, som sender elpriserne i vejret, siger hun.

Også i Norge, som Danmark får el fra, er der problemer med produktionen. Her bliver el produceret af vandkraft, men fordi de norske vandmagasiner er rekordlave, får det prisen til at stige.

Da der ikke er udsigt til, at elpriserne falder, råder Ann Lehmann Erichsen derfor forburgerne til at minimere elforbruget den kommende tid.

Her kan det være en idé at overveje sit skærmforbrug.

- Hvis vi ser på en husstands samlede elforbrug, bliver der brugt mest el på tv, computer og anden underholdning.

- Meget af det kører på samme tid. Så vi skal nok vænne os til at få nogle vaner, hvor man kun gør en ting ad gangen, siger hun.

Derudover er det også værd at undersøge, om ens elselskab har de billigste priser, påpeger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau