Washington er i disse dage ramt af et voldsomt mæslingeudbrud, og det bliver betegnet som en offentlig helbredskatastrofe. Men flere viser stadig modstand mod at få deres børn vaccineret.

Mæslingeudbrud hører fortiden til, tænker mange måske, og det kan påvirke, hvor seriøst forældrene tager deres ansvar.

»Vi ser ikke længere udbrud herhjemme, og jeg tror, at det har fået folk til at glemme alvoren af virussen,« siger Peter Andersen, som overvåger mæslinger hos Statens Serum Institut.

​Han påpeger, at man i 1960'erne og 1970'erne så komplikationer med hjernebetændelse og døvhed forårsaget af mæslinger. Vi så endda dødsfald.

Gorm Lundshøj med sin yngste søn på armen.
Gorm Lundshøj med sin yngste søn på armen.
Vis mere

Forældre, som fravælger MFR-vaccinen til deres børn, findes også herhjemme.

Gorm Lundshøj er far til to små drenge på tre og fem år, og han kunne aldrig drømme om at tilvælge vaccinen.

For ham er mæslingerne ikke nær så farlige som de bivirkninger, der kan følge med vaccinen. Og det er en risiko, som han ikke vil løbe.

»Jeg har talt med flere, som har oplevet bivirkninger. Nogle har endda fået erstatning for det. Og det vil jeg ikke udsætte mine børn for,« siger han.

En lille by nær Portland, Oregon i USA har vakt sundhedsmyndighedernes opmærksomhed.

Det er et såkaldt ‘anti-vaccination hotspot’, fordi exceptionelt mange forældre i området er imod, at deres børn bliver vaccineret.

Der har tidligere hersket en stor frygt for, at vaccinen kan medføre bivirkninger herunder blandt andet autisme, men flere forskningsprojekter har afvist, at der er en sammenhæng.

Mange forholder sig stadig kritisk over for bivirkningerne af vaccinen, og det har skabt de såkaldte ‘anti vax-bevægelser’.

World Health Organization har faktisk placeret modstanden mod vacciner på top-ti over de største trusler mod den globale sundhed i 2019.

Her ses det karakteristiske røde mæslinge-udslet.
Her ses det karakteristiske røde mæslinge-udslet. Foto: stockphoto/Scanpix
Vis mere


Herhjemme anbefaler sundhedsmyndighederne, at alle børn bliver vaccineret, men Gorm Lundshøj mener, at det svækker deres anbefalinger, at man kan finde faktuelle fejl på deres hjemmeside.

Der står, at MFR-vaccinen bliver anset som en livslang beskyttelse, men han mener, at videnskaben siger det modsatte.

»Man kan smitte med mæslinger, selvom man er vaccineret, så derfor ser jeg ikke mine børn som en tikkende bombe eller en fare for de andre børn i vuggestuen,« siger han.

Han mener, at det er svært, når man kan kritisere sundhedsmyndighedernes fakta, for hvem kan man så stole på?

Statens Serum Institut afviser, at der er faktuelle fejl på deres hjemmeside.

Det har ikke været muligt for B.T at bekræfte Gorm Lundshøjs påstand om, at givne personer har fået erstatning for bivirkninger forårsaget af vaccinen.

Sidste år blev der registreret otte tilfælde af mæslinger i Danmark.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel var der en sætning, som kunne forstås sådan, at Gorm Lundshøj var bekymret for bivirkningerne ved mæslinger. Dette er ikke korrekt. Det er bivirkningerne ved vaccinen, han er bekymret for. Fejlen er nu rettet.