Har en elev et ulovligt fravær på over 15 procent, kan det koste børnechecken, fortæller ministeren.

Nye landsdækkende regler fra årsskiftet skal strømline registrering af fravær i folkeskolen. Højt ulovligt fravær kan betyde, at børnechecken inddrages.

Det skriver Jyllands-Posten.

Tiltaget kommer fra Børne- og Undervisningsministeriet, som vil indføre et kryds for tilstedeværende elever hver morgen i de små klasser – to i de store, hvor elever  i 7.-10. klasse også skal tælles op i skoledagens sidste time.

Viser det sig, at en elev har et ulovligt fravær på over 15 procent, så skal det meldes til kommunen. Det kan føre til både sociale foranstaltninger i forhold til barnets familie, og til at børnechecken inddrages.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at en ensartet registrering er nødvendig, fordi der er stor sammenhæng mellem et højt fravær og knas i barnets liv – typisk på hjemmefronten.

»Det er rigtig vigtigt, at skolerne relativt ensartet og med samme tryk får gjort kommunen opmærksom på det her, så man socialt kan tage fat,« siger hun.

Hun understreger samtidig, at børn med diagnoser, funktionsnedsættelser eller handicap er undtaget.

Almindelig sygdom – et brækket ben eller en hård influenza – falder selvsagt også i kategorien lovligt fravær, og forældre kan fortsat tage børnene med ud at rejse uden for skoleferierne, hvis de får en tilladelse af skolelederen.

De nye regler er sat i verden for dels at få en sammenlignelig registrering på tværs af landet og inden for den enkelte kommune.

I dag er der store forskelle på den måde, som skolerne håndterer og registrerer fravær på.

I Skoleledernes Landsforening accepterer formand Claus Hjortdal de nye regler, selv om han kalder det »trist og paradoksalt«, at skolerne nu pålægges yderligere bureaukrati i en tid, hvor løfterne ellers er i retning af afbureaukratisering.

»Vi er selvfølgelig helt enige i, at for meget fravær er ødelæggende for børnenes liv på kort og langt sigt, men der er faktisk rigtig meget fokus på det ude på skolerne i forvejen,« siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Han fortsætter med at beklage, at man kobler højt fravær til økonomisk straf med muligheden for at lukke for børnechecken, og at skolerne bliver draget ind i et spil om familiernes økonomi.

Undervisningsministeren mener ikke, at de nye fraværsregler skal ses som en straf til lærerne. Muligheden for økonomisk straf er nødvendig, siger hun.

»Det er jo kommunalbestyrelserne, der afgør, hvad der skal ske. Skolen indberetter fraværstal, og hvis det drejer sig om børn med meget højt ulovligt fravær, kan kommunen tage forskellige redskaber op af redskabskassen,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun siger også, at der stadig er fortolkningsmuligheder, når man skal vurdere, hvilke konsekvenser ulovligt fravær skal have.

/ritzau/