For første gang er et helt kunstigt hjerte blevet indopereret i en patient på Rigshospitalet.

Det er samtidig den første implantation af et helt kunstigt hjerte i Danmark.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse mandag morgen.

Hjertet – med navnet Carmat – er det mest avancerede hele kunstige hjerte, der er udviklet, og Danmark er det første sted i Nordeuropa og tredje sted i verden, der som led i et studie indopererer Carmat i en patient.

I pressemeddelelsen fortæller Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, at det kunstige hjerte skaber håb for fremtidige patienter:

»Vi håber, at vi i fremtiden kan tilbyde implantationen til patienter, der er kritisk syge af hjertesvigt i begge sider af hjertet og ikke kan vente længere på et donorhjerte – eller af andre grunde ikke kan få en transplantation,« siger han og tilføjer:

»Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for.«

Carmat er verdens første fuldt elektriske kunstige hjerte og det første med et selvreguleringssystem, der tilpasser sig kroppen.

Hvis en person med et Carmat-hjerte for eksempel cykler, går op ad en trappe eller på anden måde bliver forpustet, vil hjertet reagere med at sætte pumperytmen op.

Det var overlæge og kirurg Peter Skov Olsen fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet, der stod i spidsen for det team, som udførte operationen på den første patient i Danmark.

»Det kræver et trænet team af kirurger, anæstesiologer, hjertelæger, sygeplejersker og fysioterapeuter at få operationen og resten af processen til at lykkes. Det er en holdindsats, der kræver samarbejde og en maksimal indsats fra alle sider,« siger han og fortsætter:

»Jeg er stolt over, at operationen er gået godt, og at vi på Rigshospitalet kan tilbyde en bestemt patientgruppe en ny mulighed.«