For første gang er Grønlands hjemløse blevet talt, og de udgør knap én procent af hele landets befolkning.

491 personer i Grønland er hjemløse. Det svarer til knap én procent af landets befolkning, som per 1. juli bestod af 56.661 personer.

Det viser den første optælling af slagsen nogensinde ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG. Optællingen er lavet i samarbejde med Grønlands fem kommuner og det grønlandske universitet, Ilisimatusarfik.

De hjemløse er inddelt i to kategorier: Synligt hjemløse og usynligt hjemløse.

De synlige er, som betegnelsen antyder, dem, som kan observeres i gadebilledet. Det kan også være dem, som tjekker ind på et herberg eller andre former for overnatningstilbud om aftenen.

De usynlige er dem, som ikke har et hjem, men som ikke nødvendigvis overnatter på gaden eller herberg. Det kan være, at de sover hos andre midlertidigt - eller at de ikke selv kan vælge, hvor de vil bo.

Blandt de usynligt hjemløse beskriver avisen også et fænomen, som den kalder "sofaprostitution".

Jess Svane, som er naalakkersuisoq (minister, red.) for sociale anliggender, beskriver det som folk, der er nødt til at "give deres krop til andre for at kunne have et sted at sove".

- Derfor er det rigtig vigtigt, at vi også arbejder for, at hjemløse kommer væk fra gaderne, siger han.

Ifølge avisen er det 37 procent, som er synligt hjemløse, og 60 procent, som er usynligt hjemløse. Resten kan ikke opgøres på grund af manglende data.

I Danmark er det Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der opgør antallet af hjemløse. I 2022 blev der registreret 5789 borgere i hjemløshed. Næsten halvdelen af dem sover på herberg, mens omkring 535 af dem sover på gaden.

Ifølge Jess Svane kan hjemløshed i Grønland dog ikke én til én sammenlignes med Danmark og resten af Europa.

- Vi bor i et barsk land, hvor vi har flere måneder med kulde og hård vinter. Derfor kræver det også, at vi sætter stærkt ind for at bekæmpe hjemløshed, siger han til Sermitsiaq.AG.

Knap en tredjedel af de hjemløse er i Nuuk.

/ritzau/