Lyt til artiklen

Onsdag holder FN Biodiversitetstopmødet COP15 i Montreal, Canada.

Dagen inden holdt FNs generalsekretær, António Guterres, en tale ved COP15-ungdomstopmødet, hvor han i skarpe vendinger forsøgte at få folk – herunder især verdens ledere – til at forstå, hvor slemt vi behandler naturen.

Naturen er menneskehedens bedste ven, uden naturen er vi ingenting, indledte han ifølge Dagbladet talen, inden han sagde, at »vi fører krig mod naturen:«

»Vi behandler naturen som et toilet. Og endelig begår vi indirekte selvmord. For tabet af natur og biodiversitet vil føre til en frygtelig menneskelig omkostning,« lød det fra generalsekretæren.

Op til topmødet er en række dystre nyheder kommet frem.

Blandt andet at verdens dyrebestande er faldet med 69 procent siden 1970. At 75 procent af landjorden er påvirket af mennesker, samt at folk overfisker i havene, der ligeledes er fyldt med plastik.

Hvis verdens ledere ikke tager nogle drastiske beslutninger for at forbedre jordens tilstand, har FN beregnet, at ødelæggelse af økosystemet vil føre til årlige tab på tre billioner dollar.

Og så forholder det sig også sådan – ligesom med klimakrisen – at natur- og biodiversitetskrisen rammer verdens fattigste hårdest – som er dem, der har forurenet og ødelagt mindst.

Men de er ikke de sidste, der vil komme til at mærke konsekvenserne, lød det fra António Guterres tirsdag.

COP15 i Montreal samler 196 lande for at genopfriske konventionen om biologisk mangfoldighed og ses som et afgørende forsøg på at nå frem til en global aftale om at redde verdens økosystemer og de planter og dyr, der er afhængige af dem.