Lyt til artiklen

Er du en yngre eller midaldrende mand? Og leder du efter kærligheden?

Så er du bestemt ikke den eneste. Tværtimod lever flere og flere mænd som singler – og det er faktisk et problem.

Både for den enkelte og for samfundet som helhed.

»Yngre og midaldrende mænd er mere ensomme, end de har været i generationer, og det bliver med al sandsynlighed endnu værre,« skriver psykologen og par- og familieterapeuten Greg Matos i fagmediet Psycology Today.

Han tilføjer, at heteroseksuelle mænd, der lever i faste forhold, typisk er både lykkeligere og sundere end jævnaldrende singler, selvom der selvfølgelig ikke er en regel uden undtagelser.

Her i Danmark viser undersøgelser, at det er alt andet end godt for mænd at være singler.

Ifølge en stor dansk undersøgelse fra 2019 har mænd, der bor alene, hele 36 procent større risiko for at dø af en hjertesygdom.

Risikofaktoren ved singlelivet er så stor, at forebyggelseschefen i Hjerteforeningen, Morten Ørsted-Rasmussen, over for Berlingske gav udtryk for, at ensomhed burde betragtes som en helbredsrisiko på linje med eksempelvis tobak, alkohol og usund mad.

Nye danske tal viser selvsamme tendens, som Greg Matos advarer om: at antallet af enlige mænd stiger.

Heldigvis kan de enlige mænd, som gerne vil finde kærligheden, ifølge den amerikanske ekspert gøre noget ved problemet.

Han anbefaler mænd, som har svært ved at finde en partner, at få professionel hjælp til at finde deres indre, mentale balance, være tydelige omkring deres følelser og værdier og blive bedre til at sætte ord på dem over for andre, herunder naturligvis det modsatte køn.

På den måde bliver manden bedre til at se værdien i følelsesmæssig kontakt med deres partner, intimitet og romantik. Netop den følelsesmæssige kontakt mellem mennesker og vigtigheden af den er ifølge Matos en nøgleværdi, som i mange tilfælde ikke bliver vægtet særlig højt i opdragelsen af drengebørn.

Her i Danmark er der kommet flere og flere singlemænd i provinsen og på landet, mens det forholder sig stik modsat i storbyerne. Her er der faktisk flest singlekvinder.

Begge dele udspringer af en og samme tendens: at flere kvinder end mænd tager en længere uddannelse – og i den forbindelse flytter kvinderne typisk til de store byer, hvor uddannelsesinstitutionerne ligger, mens mændene i større omfang slår sig ned i det område, hvor de voksede op.

»Der kan selvfølgelig også spille ind, at kvinder kan have en tendens til gifte sig opad – eller som minimum ønsker at finde en partner med samme uddannelsesniveau som dem selv. Hvis de ikke kan finde det, så kan det være, at det er federe at bo alene og have et forhold en gang imellem. Nu kan kvinder jo også få alle de børn, de vil, uden en mand. Den mulighed har mænd ikke på samme måde,« siger kønsforsker på RUC Kenneth Reinicke til Berlingske.

Ifølge Danmarks Statistik er der her i 2022 i alt 1.721.839 enlige i Danmark. Bemærk dog, at par, der lever hver for sig, bliver registreret som enlige, selvom de ikke er singler.