533 nybagte mødre.

Så mange er i løbet af sidste år blevet indlagt på en anden afdeling på OUH end deres for tidligt fødte børn. Det viser en aktindsigt, som B.T. har fået.

Mødrene blev indlagt på Barsels- og Graviditetsafdelingen, mens deres børn samtidig blev passet et andet sted – nemlig på Neonatalafdelingen. Men i mange tilfælde strider det imod, hvad man ved, er bedst for familiens start sammen.

»Det er et ret stort problem på flere fronter, når mor og barn ikke bliver indlagt sammen. Det er en dårlig start for en familie, der i forvejen er presset, og når du så ikke kan få lov til at ligge med dit barn, og personalet er dem, der drager omsorg, så kan du som mor få en følelse af, at det slet ikke er dit barn.«

Sådan siger psykolog Rebecca Thomsen, der er tilknyttet Dansk Præmatur Forening, som netop arbejder for at hjælpe familier til for tidligt fødte. De sidder blandt andet med på råd i styregrupper på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

»Vi snakker tit om 'ro til at gro'. Det er så vigtigt, familier får plads og ro i den første tid. Især når barnet er født for tidligt. Og det får mødre og fædre ikke, hvis de skal styrte rundt mellem afdelingerne,« siger psykologen videre.

Oversygeplejerske på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital Anne Pedersen erkender ligeledes, at det er vigtigt at have familien samlet i den første tid.

»Det er klart, at vi ønsker altid at holde mor og barn samlet, så vidt muligt. Det er især de fysiske rammer, som gør, at det ikke sker i alle de tilfælde, hvor vi ville have gjort det, hvis vi kunne,« siger Anne Pedersen.

Jacqueline Ferdinandus er en af de mødre, som er blevet skilt af fra sin søn lige efter fødslen. Noget, hun dels mener, har været medvirkende faktor til, hun fik en fødselsdepression.
Jacqueline Ferdinandus er en af de mødre, som er blevet skilt af fra sin søn lige efter fødslen. Noget, hun dels mener, har været medvirkende faktor til, hun fik en fødselsdepression. Foto: Foto: Privat
Vis mere

Hun siger videre, at det er svært at konkludere noget ud fra tallet med de 533 tilfælde, hvor mor og et for tidligt født barn er indlagt på henholdsvis Barsels- og Gravidtetsafsnittet og Neonatalafdelingen.

»Det er svært at sige noget ud fra det tal, da det eksempelvis også kan dække over indlæggelser, hvor barnet kun har været indlagt et par minutter, indtil barnets mor er færdigbehandlet på fødeafdelingen. Og det kan også dække over eksempler, hvor børnene er svært syge, og omstændighederne gør, at man ikke kan have moren liggende sammen med barnet.«

Er et tal på 533 tilfredsstillende i forhold til, at I har et mål om at holde mor og barn samlet, når det er muligt?

»Man kan desværre ikke tolke meget på det tal, så derfor kan jeg heller ikke sige, om det er tilfredsstillende eller ej.«

Men med den viden, du har om jeres neonatalafdeling, er billedet af separate indlæggelser så tilfredsstillende?

»Hver gang vi ikke kan holde mor og barn samlet, er vi kede af det. Det gælder i alle tilfælde, Efter de forhold vi har, forsøger vi med alt, hvad vi kan, at holde dem samlet.«

Så det er ikke tilfredsstillende?

»Jeg vil ikke svare så sort og hvidt på det, men jeg kan sige, at det altid er et ønske fra os at holde mor og barn sammen,« siger Anne Pedersen.

Hun forklarer, at den udfordring, der oftest kommer i vejen for, at mor og barn kan ligge sammen, er de fysiske rammer på hospitalet. Derudover er der også eksempler på, at personalemangel gør, at mor og barn indlægges hver for sig.

»Det er ikke mit indtryk, at vi er værre eller bedre stillet i forhold til mandskab end andre afdelinger, men desværre kan der være situationer, hvor vi har høj belægning og manglende fysisk kapacitet, og derfor ikke kan have mor eller far liggende sammen med barnet.«

Oversygeplejersken fortæller, at der på det nye Odense Universitetshospital vil være et større antal enestuer, så man kan indlægge mor, far og barn sammen langt oftere.

Netop eneværelser, hvor mor, far og barn kan ligge sammen med deres for tidligt fødte, var fokuspunktet for en ny norsk undersøgelse, som viste, at moderen var mindre stresset og i højere grad ammede fire måneder efter fødsel, når de var indlagt med deres barn.

Og ligesom mødrene nævner Anne Pedersen også, at det er vigtigt at have fokus på fædrene. Noget, som Rebecca Thomsen, der netop har skrevet en bog om fædre til for tidligt fødte børn, giver hende ret i.

»Far kan godt føle, han skal vælge imellem sin partner eller sit barn, når de er indlagt på forskellige afdelinger,« siger psykologen, som påpeger, at hun i høj grad oplever en velvilje fra hospitalerne over for at få indlagt familierne sammen.

»Her i 2021 er der ikke nogen, der benægter, at det er at foretrække, at forældrene er med barnet i den første tid.«

Kender du til en situation, hvor forældre blev skilt fra deres barn, så skriv på mail tipodense@bt.dk