Hovedet dunker. Næsen løber, og du har ondt i alle led.
Ingen tvivl om, at du skal blive hjemme fra arbejde, men du kan da stadig passe dit arbejde, ikke?
Sådan tænker fire ud af 10 danskere, når de er syge.
Det viser en ny befolkningsundersøgelse blandt 1.079 erhvervsaktive danskere, som Analyse Danmark har lavet for Ingeniørforeningen IDA.
I undersøgelsen svarer 39 procent nemlig, at de indenfor de seneste seks måneder har arbejdet hjemmefra, selv om de er syge.
Det svarer til, at flere end 1,1 millioner erhvervsaktive danskere også arbejder, selvom de er syge.
Til sammenligning svarer blot hver tredje i undersøgelsen, at de ikke arbejder, når de er syge.
Tallene bekymrer i IDA, hvor formanden for Ansattes Råd, Malene Matthison-Hansen, finder det chokerende, at så mange arbejder, når de i virkeligheden burde ligge hjemme i deres seng.
»Der er ingen gråzoner. Hvis du er syg, så skal du melde dig syg, og så skal du have tid og ro til at blive rask. Det betyder, at du ikke skal arbejde, mens du er syg,« siger hun i klare vendinger.
Efter hendes mening er der tale om en uheldig bivirkning fra coronanedlukningen, hvor arbejde og fritid i den grad flød sammen for mange. Og derfor er vi blevet dårligere til at passe på os selv, når vi er syge.
Formanden opfordrer derfor ledere og arbejdsgivere til at gøre det klart for medarbejderne, at de ikke skal arbejde, når de er syge.
»Det handler helt enkelt om at skabe klare forventninger om løsningen af opgaverne. Når den ikke er på plads, skaber det en kultur, hvor det er vanskeligt at trække stikket og koncentrere sig om at blive rask uden, at man har dårlig samvittighed,« siger Malene Matthison-Hansen.
»Spørg dig selv, hvad du ville sige til din ven eller partner, hvis vedkommende arbejder, mens de er syge. Vi har ofte nogle urealistiske forventninger til os selv, som vi ikke kunne finde på at lægge ned over andre. Hvis ikke du ville råde din ven til at arbejde med influenza, skal du heller ikke gøre det selv,« siger hun.