For første gang i 10 år er danskere uden for Bornholm blevet smittet med den farlige flåtvirus TBE, tick-borne encefalitis.

Virussen er frygtet, fordi den kan føre til alvorlig betændelse i hjernen. Det sker for rundt regnet hver tredje, der bliver smittet.

Det sker indimellem, at bornholmere bliver ramt af virussen.

Men to ud af de fire danskere, der i 2018 blev smittet med TBE, er fra henholdsvis Fyn og Jylland.

Det skriver Statens Serum Institut.

'I flåtsæsonen 2018 blev en 39-årig kvinde således med stor sikkerhed smittet med TBE-virus i området omkring Fåborg. Hun havde symptomer på hjernebetændelse og havde før det hverken været i udlandet eller på Bornholm,' skriver Statens Serum Institut.

Herudover blev en 65-årig kvinde sandsynligvis også smittet i Danmark, da hun var på campingferie i Midt- og Sønderjylland. Det præcise smittested kendes endnu ikke. Hun havde symptomer på meningo-radikulitis (infektion i hjernehinde og nerverødder), der også kan være et symptom på TBE.

I mange år var Bornholm det eneste kendte risikoområde for TBE i Danmark. Derfor er der kun nationale vaccinationsanbefalinger for Bornholm.

To danskere uden for Bornholm er blevet smittet med TBE. Arkivfoto, Iris
To danskere uden for Bornholm er blevet smittet med TBE. Arkivfoto, Iris Foto: Daniel Kühne
Vis mere

I 2008-2009 blev der imidlertid fundet TBE hos to personer, der var blevet smittet i Tokkekøb Hegn i Nordsjælland. 10 år efter er det så sket igen, at danskere uden for Bornholm er blevet ramt af den frygtede virus.

I 2017 blev ingen smittet, mens en enkelt blev smittet på Bornholm i både 2016 og 2015. Der er således tale om en sjælden sygdom, og derfor er fire smittet på ét enkelt år forholdsvis mange.

'De klimatiske ændringer og den tidlige varme sommer i 2018 kan have medvirket til de flere tilfælde. Trækfugle og hjorte menes at transportere flåter og sprede TBE,' skriver Statens Serum Institut.

Hos Statens Serum Institut mener man ikke, at der er grund til uro.

»Vi har godt vidst, at TBE kan dukke op i andre områder, fordi der er fundet TBEV-antistoffer hos hjorte i det meste af Danmark som tegn på, at TBE-virus kan være til stede.«

»Men der har ikke tidligere været påvist tilfælde hos mennesker,« siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen og tilføjer:

»Samtidig havde flåterne jo meget gunstige betingelser i 2018 på grund af den tidlige, lange og varme sommer.«

»Det kan også ses på antallet af andre flåtbårne infektioner med bakterien borrelia sidste år. Men generelt skal folk ikke være bange for at blive bidt.«