Der kommer flere kommunale nedlukninger.

Det vurderer to eksperter, efter at Hørsholm Kommune i Nordsjælland søndag blev lukket ned af Erhvervsministeriet på grund af for høj smitte med coronavirus.

Det betyder, at blandt andet skoler, gymnasier, offentlige kulturtilbud, butikker og restauranter vil være lukkede i mindst en uge.

Indbyggerne betaler prisen for, at den såkaldte incidens er over 250. Det betyder, at antallet af smittede er mere end 250 pr. 100.000 indbyggere, hvilket som udgangspunkt medfører nedlukning.

På grund af høje smittetal er Hørsholm Kommune lukket ned. Her er det restauranterne ved Rungsted Havn.
På grund af høje smittetal er Hørsholm Kommune lukket ned. Her er det restauranterne ved Rungsted Havn. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Nu er der også høje smittetal i andre kommuner.

Eksempelvis ligger Brøndby Kommune med en incidens på 174 lige efter Hørsholm. Også Holstebro Kommune ligger højt med en incidens på 154. Begge kommuner kategoriseres som 'høj incidens', fremgår det af søndagens tal fra Statens Serum Institut (SSI).

»Som en del af genåbningen vil der ske en stigning i smittetallet. Derfor vil der også være flere kommuner, der kommer over grænsen på 250 og må lukke ned,« siger professor ved Klinisk Institut ved Aarhus Universitet Jørgen Eskild Petersen.

Samme melding lyder fra Hans Jørn Kolmos, professor på Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

»Man har spændt buen lige til kanten med genåbningen. Man kan godt frygte, at der er nogle kommuner, der vil ryge over grænsen, i takt med at der åbnes op,« siger han.

I Hørsholm Kommunes tilfælde er det et privat fodboldarrangement blandt nogle gymnasieelever, der er årsag til stigningen i smitten. Borgmester Morten Slotved (K) mener, at det er ærgerligt, at hele kommunen skal lukke ned.

»Vi har inddæmmet smitten,« sagde han til B.T. lørdag.

Også butikkerne er lukkede i Hørsholm.
Også butikkerne er lukkede i Hørsholm. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Jørgen Eskild Petersen mener også, at reglerne for nedlukning er for rigide.

»Når man har lokaliseret et coronahotspot, så er det muligt at få fat i de smittede og få dem isoleret. Så er der ingen grund til, at resten af kommunen skal lukke ned. Det er simpelthen for meget,« siger han og fortsætter:

»Det skal med i ligningen, at antallet af indlagte og døde med coronavirus falder, på trods af at smittetallet stiger. Derfor står vi meget stærkere end i januar, hvor frygten var, at sygehusvæsenet ville blive lagt ned. Vi er blevet meget klogere siden da og har stor testkapacitet og mulighed for smitteopsporing,« siger han.

Hans Jørn Kolmos mener derimod ikke, at der er andet at gøre end at lukke ned lokalt, hvis incidenstallet kommer over 250. Han hæfter sig blandt andet ved den forsinkelse, der er i tallene.

»De tal, vi har nu, er ikke en konsekvens af den genåbning, vi har set. Det er alt for tidligt. Effekten vil vi først se om et par uger, siger han og tilføjer:

»Lokale nedlukninger er en forudsætning for, at vi kan åbne så bredt«.

Hans Jørn Kolmos mener, at reglerne er nødt til at være firkantede.

»Det, vi ved med sikkerhed, er, at restriktiv adfærd og nedlukninger virker. Det er det, som vi har vundet på i forhold til coronavirus indtil nu,« siger han.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at København og Vallensbæk kommuner var blandt de kommuner, som er tæt på grænsen for nedlukning. Dette er dog ikke helt retvisende, når der tages højde for den såkaldte testkorrigerede incidens.