»Det skal fandeme være løgn.«

Sådan tænkte Finn Rasmussen, da han i 2016 fik konstateret sygdommen Parkinson, der blandt andet påvirker bevægelsesevnen.

Og det var den tanke, der i en senere opfinderiver fik ham til at køre bil med noget på fingrene, der fik folk til at spærre øjnene op. Men først ramlede han ned i et sort hul.

Finn Rasmussen var i 2016 nemlig ikke kun begyndt at ryste på hænderne, han var også blevet ramt på psyken og havde i et par måneder siddet med tungsind og kigget ind i væggen.

Som ingeniør var det en både uvant og ubehagelig oplevelse for Finn Rasmussen at føle sig handlingslammet på den måde.

»Jeg har været vant til hele mit liv, at når der er problemer, skal man opfinde nogle værktøjer til at løse det,« siger han.

Derfor måtte han hive sig selv op ved håret for at ændre på sin situation.

»Jeg skal finde noget til at dæmpe det her, for det er dælme ikke til at holde ud,« tænkte han.

Første del i processen var at læse op på sygdommen og behandlingsmuligheder. Han gennemgik videnskabelige artikler og fandt ud af, at læger i Storbritannien havde lavet forsøg, som viste, at udefrakommende vibrationer kunne mindske rystelserne fra sygdommen.

Finn Rasmussen og Torben Juhl har sammen været i værkstedet for at udvikle Anti Tremor. Nu er næste skridt at udbrede kendskabet til opfindelsen.
Finn Rasmussen og Torben Juhl har sammen været i værkstedet for at udvikle Anti Tremor. Nu er næste skridt at udbrede kendskabet til opfindelsen.
Vis mere

De havde tilmed fået bygget en maskine, som havde vist gode resultater. Men som Finn Rasmussen siger:

»De vinder ingen designpris, de læger.«

Derfor besluttede han sig for at opfinde noget med en lignende funktion – bare meget mindre og mere diskret.

»Vi med Parkinson vil gerne gå i fred, uden at man får tusind spørgsmål om det ene eller andet,« siger han.

I dag har Finn Rasmussen en næsten umærkelig ting om håndleddet, der mest af alt ligner et armbånd eller et smartwatch.

Det er hans opfindelse Anti Tremor, der med syv forskellige rystemønstre, som kører i hver fem minutters varighed, modvirker rystelserne i hænderne fra Parkinson.

»Hvis hjernen registrerer en modrystelse, går der noget tid, og så stopper rystelserne. Man ved ikke helt hvorfor,« siger Finn Rasmussen.

Han har indtil videre solgt 350 eksemplarer af sin opfindelse, og erfaringen viser, at den virker for cirka 75 procent af brugerne.

Finn Rasmussen er stolt af produktet, som det har taget mere end almindeligt kreative ideer at nå frem til. For efter at have læst på stoffet kom ingeniøren hurtigt frem til, hvad han måtte afprøve.

»Jeg tænkte på, at jeg skulle have noget småt, der ryster.«

Den slags findes i sexindustrien, tænkte Finn Rasmussen, som derfor begyndte – med sin kones accept – at surfe rundt på nettet efter noget brugbart.

»Jeg fandt en penisring, og den passede sådan på to fingre. Og så satte jeg den på ringe- og langfinger og kørte rundt med den i bilen i næsten et helt år.«

Virkningen indfandt sig hurtigt.

Finn Rasmussens ven Torben Juhl har været med til at udvikle Anti Tremor. 
Finn Rasmussens ven Torben Juhl har været med til at udvikle Anti Tremor. 
Vis mere

»For mig varer det et halvt til et helt minut, så virker det,« siger Finn Rasmussen.

Derfor tog han kontakt til sin ven Torben Juhl, som har arbejdet med stråleudstyr til kræftpatienter og derfor ved et og andet om teknik og medicinsk udstyr.

»På den måde var jeg idéudvikler, og så lavede han det tekniske med min hjælp. Hver gang vi skulle lave en ændring eller det ene eller andet, var jeg forsøgskanin. Målet var at lave nogle ændringer, der virker.«

Som sagt så gjort. Med udgangspunkt i sig selv har Finn Rasmussen opfundet noget, der nu kan gavne andre i samme situation. Også selvom det ikke kan kurere sygdommen.

»Det er en kronisk sygdom, og den er tiltagende. Neurologerne siger, at du dør ikke af Parkinson, men med det,« forklarer Finn Rasmussen.

For ham har sygdommen blandt andet betydet, at hans stemme er svag. Til gengæld har opfindertrangen været med til at holde humøret oppe hos den aldrende ingeniør.

Parkinson kan ellers have den modsatte effekt, som også først ramte Finn Rasmussen:

»Det påvirker psyken helt vildt, afhængigt af hvem det er.«

Den del af sygdommen kan et apparat om håndleddet ikke lige fikse, men at få ro på rystelserne blev et skridt på vejen for den fynske ingeniør.

Med udviklingen af Anti Tremor har han ikke bare nået et personligt mål, han har også lavet noget, som andre bruger og roser.

»Det er helt fantastisk. Det er beviset for, at det virker,« siger Finn Rasmussen

Næste skridt er at vise det frem for verden.

»Jeg vil sige det sådan, at hvis jeg havde masser af penge, så ville jeg bare give dem væk.«