Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er ikke det mindste i tvivl.

Han mener, at den nyudkomne Findsen-bog, 'Spionchefen – erindringer fra celle 18' entydigt understreger, at sagen mod tidligere spionchef i FE, Lars Findsen, skal kulegraves i en undersøgelseskommission.

Det siger Bonnichsen til B.T.

»Summen af indicier gør, at hele sagen trænger til at blive undersøgt til bunds.«

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Fotograferet i DR Byen mandag den 23. marts 2015.
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Fotograferet i DR Byen mandag den 23. marts 2015. Foto: Mathias Bojesen
Vis mere

I Lars Findsen-bogen, som er udkommet torsdag, anklager han den daværende forsvarsminister, Trine Bramsen (S), for at hjemsende Findsen af politiske årsager i 2020.

»Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig for. Men du har været med i så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90,« sagde Trine Bramsen angivelig til spionchefen.

Med andre ord: Hvis ikke Bramsen sendte Findsen hjem, ville regeringen vælte, vurderede hun, ifølge Lars Findsen-bogen.

Erindringen er ikke dokumenteret af Lars Findsen, og Trine Bramsen ønsker ikke at kommentere bogen.

Lars Findsen blev hjemsendt fra tjeneste i 2020, siden anholdt og sigtet i december 2021.

Han blev i september tiltalt for at have røbet statshemmeligheder og videregivet fortrolige oplysninger over for både journalister og privatpersoner. I alt skal han have lækket informationer til seks forskellige personer.

Blå partier som Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige bakker alle op om en undersøgelse.

Lars Findsen signerer sin nye bog "Spionchefen - Erindringer fra celle 18" i København, torsdag den 13. oktober 2022.
Lars Findsen signerer sin nye bog "Spionchefen - Erindringer fra celle 18" i København, torsdag den 13. oktober 2022. Foto: Emil Helms
Vis mere

»Det er så alvorlige anklager, at der skal laves en uvildig undersøgelse af regeringens håndtering af den her sag. Det er ikke nok med ministersvar,« siger Peter Skaarup (DD).

Og det mener Bonnichsen også er indiskutabelt.

»Hvem har taget hvilke beslutninger? Der er så mange uafklarede spørgsmål. Også af hensyn til andre personer nævnt i sagen.«

»Sagskomplekset er enormt og uhørt. Af regeringen sætter en efterretningstjeneste til at undersøge en anden efterretningstjeneste, ligesom der er beskyldninger som rumaflytning, skygning og internetovervågning. Det kræver en tilbundsgående undersøgelse.«

I Lars Findsens bog erindrer han også, at PET prøvede at indgå aftale med Findsen, ligesom efterretningstjenesten angivelig forsøgte at få ham til at afsløre hemmelige kilder.

Han erindrer også flere sammenstød med departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

Barbara Bertelsen har ingen kommentarer til sagen. Samme udmelding kommer fra statsminister Mette Frederiksen (S).