Beskæftigelsen i Danmark faldt i juli for første gang i 17 måneder, og nu tegner topøkonomer et dystert billede af den umiddelbare fremtid.

I løbet af det foregående halvandet år fra januar 2021 og frem til juli var der kommet 200.000 flere i arbejde i Danmark.

Men nu er det slut med fremgang og glade dage i dansk økonomi for denne gang, spår topøkonomer.

»Dagens tal er således endnu et vidnesbyrd om, at lykken er vendt i dansk økonomi, og fremgang er vendt til tilbagegang,« lyder analysen fra cheføkonom Palle Sørensen i en kommentar fra Nykredit.

Cheføkonom Palle Sørensen. Foto: Nykredit
Cheføkonom Palle Sørensen. Foto: Nykredit
Vis mere

Han forventer, at tempoet på arbejdsmarkedet vil dale i de kommende måneder på grund af energikrise og massiv inflation, som vil sænke forbruget.

»Vi tror, at festen på arbejdsmarkedet er ovre i denne omgang,« konstaterer Palle Sørensen.

Også cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank ser vanskelige tider forude.

»Dagens tal er ikke et godt tal for den danske økonomi,« siger Jeppe Juul Borre således.

»Udfordringerne tårner sig op for dansk økonomi. Inflationen er den højeste i 39 år, forbrugertilliden er rekordlav, ledigheden er begyndt at stige, renterne tordner i vejret og modvind fra udlandet banker meget snart for alvor på døren til dansk økonomi,« vurderer han.

Cheføkonom Jeppe Juul Borre. Foto: Arbejdernes Landsbank
Cheføkonom Jeppe Juul Borre. Foto: Arbejdernes Landsbank
Vis mere

»Der er ingen tvivl om, at vi går et svært efterår og vinter i møde, men positivt er det, at vi rammer med en stærk udgangsposition med en historisk høj beskæftigelse,« siger Jeppe Juul Borre desuden.

Hvis vi ser længere ud i fremtiden, så er der 'meget mørke skyer', mener Palle Sørensen.

»Fremgangen var i forvejen udfordret, da der efterhånden ikke er mange arbejdsparate danskere, der ikke er i beskæftigelse,« siger Palle Sørensen.

»Det stramme arbejdsmarked vil formentlig også sætte sig i løndannelsen, så danskerne på den ene side kan se frem til en lidt større lønfremgang, mens det på den anden side vil trække beskæftigelsen en smule ned.«

»Men vigtigst af alt, så ser vi formentlig ind i teknisk recession i Danmark i løbet af de kommende kvartaler. Det betyder flere konkurser, flere ledige og færre beskæftigede,« understreger Palle Sørensen.