»Jeg har corona,« ringer 14-årige August grædende og dybt ulykkelig hjem og fortæller sine forældre.

Opkaldet kommer fra Malta, hvor August Christiansen er på sprogrejse. Planen var, at han skulle komme hjem dagen efter. En plan, der nu er spoleret.

»Hvad har du?« svarer Rikke Christiansen.

»Jeg er blevet testet. Den er positiv.«

Carsten og Rikke Christiansen er i sommerhus, da de får opkaldet.

»Han sidder bare der i en hotellobby med sit mundbind på,« fortæller Carsten Christiansen

Det skulle have været en sommer fyldt med nye venskaber og læring. August Christiansen var taget på sprogrejse til Malta med selskabet EF Danmark.

Planen var, at han skulle være der i tre uger. Men efter to uger vil August Christiansen gerne hjem.

Han har fået hjemve. Planen blev derfor ændret til, at han skulle flyve hjem mandag 12. juli.

Men sådan endte det ikke.

For om søndagen blev August Christiansen testet positiv for corona.

»Min hustru spørger August, om hun må tale med vejlederen, der står tre meter væk. Hun får ham i røret, og han kan fortælle, at August skal i karantæne.«

Men mere information kommer der ikke fra EF.

Nogle timer senere får August Christiansen et hotelværelse. Her skal han være helt alene. Ifølge maltesisk lov skal han være isoleret i 14 dage.

Flere danske børn sidder lige nu fanget i isolation på Malta. Billedet er fra et af værelserne. 
Flere danske børn sidder lige nu fanget i isolation på Malta. Billedet er fra et af værelserne. 
Vis mere

»Om mandagen er August rigtig ked af det. Han har næsten ikke fået hverken vådt eller tørt. Og EF, der står bag sprogrejsen, kan vi ikke få fat i,« siger Carsen Christiansen.

Først mere end 24 timer efter opkaldet fra August Christiansen og mange henvendelser til EF senere lader de høre fra sig.

I en mail gør EF det klart, at det er dem, der tager sig af eleverne, som er i karantæne. Efter den mail, er det atter svært at få informationer fra EF.

»Stille og roligt viser der sig et billede af, at der ikke er styr på sagerne. Vi hører eksempelvis kun igennem August, at nogle af pigerne også er i isolation,« fortæller Carsten Christiansen.

»Men det er kun igennem August, at vi hører det. EF kan vi ikke få fat i.«

Carsten og Rikke Christiansen får tirsdag kontakt til nogle af de andre forældre, som også har børn, der er på Malta med sprogskolen. De holder et onlinemøde om det hele, hvor de også får skrevet et brev til EF.

'Der er særdeles mangelfuld og modstridende kommunikation til både vores børn og os som forældre,' står der.

'Der gik blandt andet ét døgn, inden I orienterede os forældre om situationen med, at børnene var blevet sat i isolation. Der gik endnu et døgn, inden vi fik næste kommunikation. Derudover har et hold forældre endnu ikke modtaget information fra EF.' Sådan lyder noget af kritikken i brevet.

Senest onsdag klokken 16 vil forældrene have svar. Men det får de ikke.

Først onsdag aften tikker der en mail ind fra Country Manager & Head of Nordics på EF, Erik Stenbäck.

Forældrene og Erik Stenbäck aftaler et møde om torsdagen.

Det har ikke været muligt for B.T. at få et interview med Erik Stenbäck, men i et skriftligt svar skriver han blandt andet:

»Vi stræber altid efter klar og hurtig kommunikation, hvilket også betyder, at vi skal vente på fakta fra destinationen for at få et samlet billede. Når store ændringer sker hurtigt, og der opstår en usikkerhed, kan kort tid nogle gange opfattes som meget lang. Vi arbejder altid på at forbedre og tage højde for den feedback, vi har modtaget fra forældre og studerende.«

Allerede tirsdag morgen tog Rikke Christiansen, der kun er delvist vaccineret, afsted til Malta, der havde varslet, at de onsdag ville lukke landet for alle ikke-færdigvaccinerede.

»Vi turde ikke andet end at tage chancen,« fortæller Carsten Christiansen.

På Malta har Rikke Christiansen mulighed for at handle lidt til sin søn og de andre og se ham på afstand.

»Vi vidste godt, at der var en risiko for, at de kunne komme i karantæne. Vi er ikke naive, men det er måden, det bliver håndteret på, vi er utilfredse med,« siger Carsten Christiansen.