På en trappesten på Østerbro tog Mille Sjøgren og hendes mand i 2012 en beslutning. En beslutning, som en verdensomspændende virusepidemi i 2020 ikke får lov at ændre på.

»Jeg bliver ikke frygtsom, fordi verden lukker ned. Men det er da irriterende, fordi man ikke rigtig kan planlægge noget,« siger Mille Sjøgren, eventyrer, freelancer og stifter af Freeliving.

Lige nu planlægger hun og familien eksempelvis at pakke deres campervan og køre til Grækenland i løbet af den næste uge. Og hvis de på grund af restriktioner ikke kan køre gennem Tyskland, så hopper de på et fly.

»Vi ser lige på fredag, om der kommer et nyt pressemøde. Magnus Heunicke har det jo med at lukke ned for ting om fredagen.,« siger hun med henvisning til sundhedsministerens pressemøder. »Og ellers tager vi af sted på søndag,« siger hun.

I løbet af den næste uge kører de i campervanen 'Humle' ud på nye eventyr. 
I løbet af den næste uge kører de i campervanen 'Humle' ud på nye eventyr.  Foto: Mille og Kristian Sjøgren
Vis mere

Det er cirka halvanden måned siden, de senest var i udlandet. Og nu vil familien, der ud over Mille tæller hendes mand og to børn på henholdsvis 11 og 13 år, gerne af sted igen.

For godt nok er verden de seneste uger kun blevet mere og mere orange, når man ser overblikket over lande, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til.

Og mange danskere indstiller sig derfor på at gå i vinterhi i Danmark. Men ikke familien Sjøgren.

»Min verden ser lidt anderledes ud. Jeg lever ikke i frygt. Det betyder ikke, at vi rejser med hovedet under armen. Men vi har brug for at rejse både professionelt og som familie. Vi bliver inspireret ude i verden og har brug for mødet med andre kulturer,« siger Mille Sjøgren.

I sommer tog familien den lange vandretur rundt om Mount Blanc.
I sommer tog familien den lange vandretur rundt om Mount Blanc. Foto: Mille og Kristian Sjøgren
Vis mere

Og så vender vi lige tilbage til beslutningen på Østerbro for otte år siden.

Ud over at Mille Sjøgren dengang var mor til to børn på henholdsvis to og fire år, kørte hun også sin freelancebiks som 'voice over'.

Ja, kunne du høre hendes stemme, vil du helt sikkert genkende den fra TV 2, hvor hun præsenterer programmer, eller fra reklamer for SAS, Coca Cola eller Fitness World.

På trappestenen meddelte hendes mand, Kristian, at han også ville gå freelance, så de kunne rejse ud sammen som familie. Og i en hvidvinsbrandert blev de enige om at prøve udlandseventyret af i 10 måneder. I første omgang med base i Spanien.

Mille og hendes mand kan arbejde fra alle steder i verden. Og børnene er vant til digital eller hjemmeundervisning.
Mille og hendes mand kan arbejde fra alle steder i verden. Og børnene er vant til digital eller hjemmeundervisning. Foto: Mille og Kristian Sjøgren
Vis mere

»Vi fik mere tid, mere sol, mere lys. Og de 10 måneder blev til seks år ude i verden,« siger hun.

I 2018 rejste de jorden rundt. Og nu er de flyttet tilbage til Danmark og har fast base i Humlebæk, hvorfra de rejser nogle måneder om året.

Da verden lukkede ned i foråret, var de på Bali. Mille Sjøgrens første tanke var ikke frygt, men om hvor de nu skulle rejse hen, når skolerne alligevel lukkede.

»Det var først, da vi kom hjem til Danmark, at vi fandt ud af, at de lukkede ned over hele verden,« siger hun.

Familien har siden holdt fast i ikke at lade sig begrænse af frygt, eller hvad andre måtte mene er rigtigt og forkert.

I sommer, da mange valgte at blive hjemme i Danmark, pakkede de deres campervan og kørte til Frankrig, hvor de vandrede 170 km rundt om bjerget Mount Blanc.

»Vi fik det fedeste eventyr,« siger Mille Sjøgren.

Men kan I ikke få de eventyr herhjemme i Danmark?

»Nej! Det korte svar er nej,« siger hun, men bløder så alligevel sit svar lidt op,

»Det kan man jo selvfølgelig godt, men det kræver noget, hvis der ikke bare skal gå hverdag i den,« siger hun.

Selv har hun forsøgt at tage nogle ting med hjem fra Spanien, blandt andet hendes paddleboard, som sikrer lidt leg og eventyr i hverdagen. Af samme grund har de købt campervanen ‘Humle’, der kan tage dem ud på små afstikkere i weekenden.

»Men skal vi ud og have oplevelser på den store klinge, skal vi altså ud i verden,« siger Mille Sjøgren, der er helt med på, at alle ikke har det på samme måde.

En tur i bølgerne er Milles lille getaway fra hverdagen hjemme i Danmark.
En tur i bølgerne er Milles lille getaway fra hverdagen hjemme i Danmark.
Vis mere

Men for dem som familie er det vigtigt at komme ud og få udfordret deres holdninger, smagsløg og møde mennesker, der lever på en helt anden måde.

Og der kan mødet med en sønderjyde ikke helt det samme som at støde på en lokal langt inde i Panamas jungle.

»Jeg kender godt den danske kultur. Jeg bliver ikke rigtigt overrasket, når jeg tager til Bornholm og får en sildemad,« siger hun.

Og så er der også noget med vejret.

»Det er egentlig ikke fordi, jeg ikke synes, Danmark er et smukt land. Der er bare nogle måneder på året, hvor der ikke er meget udeliv, og hvor man ikke kan foretage sig noget efter klokken tre, fordi det er mørkt, koldt og regner.«

Nu så vi jo i foråret, hvordan rejseaktivitet var med til at sprede smitten mellem lande. Er det ikke egoistisk af jer at insistere på at rejse ud?

»Jeg synes ikke, det er egoistisk. Man kan jo vende den om at spørge: Hvad med alle de stakkels mennesker, der lever af turister? På Bali, ved jeg, er der folk, som er ved at dø af sult,« siger hun.

Mille Sjøgren understreger, at de altid rejser efter de gældende forholdsregler. De forsøger desuden at rejse bæredygtigt og laver hjælpearbejde flere af de steder, de rejser hen.

»Så nej, jeg synes faktisk overhovedet ikke, det er egoistisk. Det ville være mere egoistisk at lade være. Der er en masse mennesker, som er afhængige af, at vi bruger penge i deres land.«

Derfor skal man selvfølgelig tænke sig om, når man rejser i en tid med corona, understreger hun. Lige nu skulle familien have kørt rundt i en jeep i Botswana og Nambia. Det gør de ikke.

»Der er nogle lande, vi tænker, vi ikke skal være i lige nu,« siger hun.

Til januar var planen, at familien skulle rejse rundt i Australien, New Zealand og Bangladesh. Men de lande har lige nu slet ikke åbnet grænserne.

Mille Sjøgren på en flod i Panama.
Mille Sjøgren på en flod i Panama. Foto: Mille og Kristian Sjøgren
Vis mere

»Det gør det lidt svært at planlægge, når man for eksempel skal leje huset herhjemme ud og finde en lærer, der kan undervise børnene,« siger hun.

Men på mange måder minder det om den usikkerhed, de er vant til, når de har rejst verden rundt. Planerne ændres hele tiden efter forholdene.

»Og så finder man nogle alternative løsninger. Vi kan jo starte med rejse en måned til Alperne og stå på snowboard, og hvis de så lukker op, kan vi flyve videre derfra,« siger hun.