Det har haltet med at få ambulancer frem i rette tid, når borgere har været i knibe. Det får nu konsekvenser, og ambulancefirmaet Falck må til lommerne.

Region Nordjylland, som indtil for nylig har haft et samarbejde med Falck, bekræfter nemlig over for B.T., at Falck er blevet pålagt en bod.

Helt præcist lyder bodens størrelse på 950.000 kroner, oplyser regionen.

»Helt efter den kontrakt, som i sin tid er indgået, er sanktionen en bod, når servicemålene i ambulancedriften ikke har kunnet overholdes.«

»Det har altså været tilfældet i kontraktåret 2021-2022,« siger Peter Larsen, direktør for Den Præhospitale Virksomhed, Region Nordjylland i et skriftligt svar til B.T.

Sagen er sat til at blive drøftet på et møde i Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen senere tirsdag.

Opgørelsen for kontraktåret 2021-2022 viser helt præcist, at der i gennemsnit er gået ti minutter og tre sekunder – fra ambulancen er bestilt, til den er kommet frem.

Men i den indgået kontrakt mellem parterne har Falck skullet nå frem med ambulance på en gennemsnitstid, der lyder ni minutter og 12 sekunder.

Det betyder, at borgere har oplevet en ekstra ventetid på i gennemsnit 51 sekunder.

På mødet i Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen er punktet med, så politikere kan blive orienteret – og der skal således ikke træffes nogle beslutninger i sagen.

Jørgen Mieritz, ambulancedirektør i Falck Danmark, oplyser i et skriftligt svar til B.T., at den øgede responstid skyldes »flere faktorer«.

»2021 var et anderledes år, og den marginalt højere responstid var et sammenfald af flere udfordrende faktorer. Vi har været mærket af en udfordring med arbejdskraft som følge af regionens beslutning om at hjemtage og skifte leverandør, hvilket kun blev forstærket af, at vi grundet COVID-19 oplevede en højere ambulanceaktivitet.«

»Ligesom vores ambulancereddere og deres familie også havde et højere fravær grundet sygdom og isolationskrav. Alt sammen faktorer, der påvirkede driften og herunder også responstiden.«

Region Nordjylland og Falck ophørte samarbejdet pr. 1. april 2022. I stedet vil regionen selv stå for størstedelen af ambulancedriften, mens virksomheden Premed skal stå for driften i områderne Thy-Mors og Himmerland.

Direktøren tilføjer også, at Region Nordjylland og Falck har haft en god og konstruktiv dialog gennem deres samarbejde.