Et gammelt råd lyder, at det kan være en god idé at vande dit juletræ, hvis du gerne vil undgå, at stearinlysene sætter ild i det.

Men det råd kan du bare droppe.

Sådan lyder det fra brandchef i Falck, Bendt Trustrup.

»Det sviner mere, end det gavner. Og i praksis vil træet nærmest være tørt igen, inden stearinlysene er tændt. Hvis man vil gøre noget, skal man bruge elektriske lys på træet, og det kan sagtens være en rigtig god idé,« siger han.

I det hele taget gælder det om at passe på i julen - som ofte kaldes for netop lysenes fest.

Skulle uheldet være ude, er det en god idé at have blandt andet en danskvand stående i nærheden.

»Små brande kan slukkes med en danskvand, som man ryster, mens man holder en anelse for åbningen, eller man kan kvæle ilden med et brandtæppe. Lidt større brande i eksempelvis juletræer kan oftest slukkes med en skål vand eller en almindelig pulverslukker,« forklarer Bendt Trustrup.

Hvert år i december rykker Falck ud til brande, som er opstået på grund af brug af levende lys. Derfor opfordrer Falck til, at du pynter dit kalenderlys og dine andre juledekorationer med omtanke og tænker over, hvordan du placerer lysene - hvis du altså vil bruge levende lys og ikke elektriske.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO. Foto: Johan Gadegaard
Vis mere

»Sørg for, at alle lys står fastgjorte og gerne i folie, og at flammer ikke kan få fat i gran eller pynt. På samme måde skal en adventskrans ikke udelukkende hænge i rødt bånd, men også i ståltråd, så de ikke falder ned, hvis den går i brand,« forklarer Bendt Trustrup.

Han tilføjer, at man med fordel også kan spraye med en brandhæmmende imprægnering, som gør adventskransen svær at antænde.

Også de hyggelige fyrfadslys, der står og hygger i mange vindueskarme, kan være et brandonde, som mange danskere ikke er forsigtige nok med, forklarer brandchefen.

Hvis mange fyrfadslys står sammen, kan de blive så varme, at væskeoverfladen bryder i brand. Derfor bør de ikke stå direkte på bordet, men i stedet for i en fyrfadsstage eller i en egnet skål.

»Huskeregel nummer ét er aldrig at lade levende lys brænde i rum, hvor man ikke holder opsyn. Og man skal være særligt opmærksom, når der er børn til stede. Derudover er det vigtigt, at lysene ikke står op ad brændbart materiale eller tæt på gardiner,« siger Bendt Trustrup.

Derudover påpeger han en enkelt ting, der kan gøre hjemmet mere sikkert - også om natten - nemlig en røgalarm.

»Det er verdens billigste livsforsikring,« siger han og opfordrer til, at man tager en brandalarm med i værtindegave i stedet for en buket blomster, da det ikke er alle, der har en brandalarm.

»Det er enkelt at gøre en effektiv indsats, og en røgalarm redder liv. Alle hjem bør have mindst én røgalarm, som skal kunne høres fra alle soveværelser. Hvis ikke den kan det, skal man have flere,« forklarer han.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO. Foto: JAN JØRGENSEN
Vis mere