‘Al Capone-modellen’, som bl.a. Odense Kommune anvender systematisk for at afsløre snyd og bedrag med offentlige ydelser, har fået sit navn efter den berygtede storgangster fra 1920’ernes Chicago.

Her lykkedes det trods flere forsøg aldrig anklagemyndigheden at få spiritus-smugleren Capone dømt for at stå bag blandt andet flere brutale drab.

Den direkte årsag til, at det ikke i første omgang lykkedes for politi og anklagemyndighed at få skovlen under Al Capone, var, at de vidner, som skulle føres i nogle af de mest alvorlige sager, simpelthen havde det med at forsvinde fra Jordens overflade ganske kort før retssagerne…

Eller også turde de ikke andet end at afgive falsk vidneforklaring, hvis de mødte op i retten. Med det resultat, at der ikke var juridisk grundlag for at få den frygtede gangster dømt.

Men ‘Scarface Al’ Capone blev i sidste ende alligevel buret inde - for skattesnyd. Myndighederne valgte nemlig en alternativ strategi: Kunne de ikke få ham smidt bag tremmer for de grove forbrydelser, de mistænkte ham for at være ansvarlig for, satte de i stedet kræfterne ind på at få ham dømt for skattesvig og andre former for økonomisk kriminalitet.

‘Scarface Al’ Capone, som kom til verden i New York-bydelen Brooklyn som søn af italienske immigranter, blev i 1931 i en alder af 32 idømt 11 års fængsel og indsat i statsfængslet i Atlanta i delstaten Georgia.

Senere blev han overført til det berømte og berygtede Alcatraz ved San Francisco i Californien.